IT-direktören höjer rösten mot leverantören. Foto: Johan Nilsson/TT

Regionen kräver att leverantören av Skånes nya journalsystem bättrar sig

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett internt möte på måndagen meddelade ledningen för Skånes digitala vårdsystem, SDV, att Region Skåne skrivit ett kravbrev till det USA-ägda bolaget Cerner. I brevet, som SVT tagit del av, kräver regionen att bolaget nu åtgärdar både brister i det nya journalsystemet och avtalsbrott samt anger en tidplan för åtgärderna.

Införandet av Skånes nya journalsystem Millennium har blivit försenat gång på gång. Först skulle det tas i drift redan hösten 2020 men för närvarande finns ingen tidplan för införande överhuvudtaget.

Nu har Region Skåne tröttnat på att Cerner inte uppfyller sin del av avtalet, som tecknades redan för fyra år sedan, och har skickat ett skarpt formulerat brev till bolaget. Brevet understryker inte bara Region Skånes missnöje utan varnar också för konsekvenser för bolaget om avtalet inte fullföljs.

Skånes digitala vårdsystem, SDV

– Vi har varit tydliga i samtalen med Cerner. När de nu säger att de inte kan leverera enligt avtal måste vi agera. Bollen ligger hos Cerner. Vi har gett dem till den 30 april att återkomma med ett svar. Vi vill att de tydligt ska visa att de har för avsikt att uppfylla sina åtaganden, skriver Ingela Lidén, it-direktör och avtalsansvarig för SDV, i en intern information som skickades ut till medarbetarna på måndagen.

Enligt källor till SVT har Region Skåne redan vid avtalets tecknande känt till de juridiska problemen med ett USA-ägt bolag, vilka riskera bryta mot svensk och europeisk lagstiftning när det gäller skyddet av skåningarnas patientuppgifter.

Region Skånes brev till Cerners chefer David Feinberg och Carolina Wallenius från den 1 april. Regionen har gett företaget 30 dagar på sig att svara. Foto: SVT

Försenat i två regioner

Även Västra Götalandsregionen, VGR, som också tecknat avtal med Cerner, har skrivit ett brev med ultimatum till företaget, vilket SVT rapporterade om i februari. Sedan en tid tillbaka befinner sig VGR i en process med Cerner kring avtalsfrågor.

– Jag kan inte kommentera deras process, vi har vårt avtal i Region Skåne. Men faktum är att våra bägge projekt är försenade och saknar tidplan, skriver Ingela Lidén, i meddelandet.

Den senaste tiden har SDV-ledningen haft åtskilliga möten och affärsdiskussioner med Cerners chefer för att komma vidare med införandet av systemet i Skåne.

– Trots att Cerner vid upprepade tillfällen har meddelat att man har för avsikt att leverera enligt gällande avtal och överenskommelser har det nu framkommit att de inte längre kommer att uppfylla sin del av avtalet. Men vi behöver få bekräftat vad detta innebär för projektet först, innan vi vidtar mer kraftfulla åtgärder, skriver it-direktör och avtalsansvarig Ingela Lidén.

Cerners affärs- och marknadschef Matthew Pickett bekräftar att de fått brevet från Region Skåne men skriver i ett mejl på tisdagen till SVT att de inte kan kommentera det offentligt.

I februari berättade vi att regiondirektören i Västra Göralandsregionen skrivit till den USA-ägda leverantören Cerner och hotar med stora skadeståndskrav för avtalsbrott:

Region Skånes avtal med Cerner Sverige AB

I september 2017 beslutade Region Skåne att anta ett anbud från det USA-ägda bolaget Cerner, specialiserat på it- och datasystem inom sjukvård.

Ett avtal mellan Region Skåne och Cerner signerades av bolagets direktör Randy Simms den 26 juli 2017. Drygt sju månader senare, den 5 april 2018, skrev Skånes regiondirektör Alf Jönsson under avtalet i London.

I Skåne uppgår de totala kostnaderna för SDV fram till den 22 mars 2022 till 1,6 miljarder kronor exklusive moms. Summan innefattar fakturor från Cerner (471 miljoner kronor), kostnader för konsulter (537 miljoner kronor), interna resurser (434 miljoner kronor) samt övriga projektkostnader (182 miljoner kronor). Det maximala avtalsvärdet inklusive optioner och konsultavtal för SDV uppgår till 3,861 miljarder kronor exklusive moms.

Region Skåne är Cerners första kund som köpt in bolagets vårdinformationssystem i Sverige. Skånes digitala vårdsystem, SDV, beskrivs av regionen som ett av Sveriges största digitala projekt någonsin.

När systemet är infört ska de separata journalsystemen inom primär- och slutenvård vara ersatta av ett enda system med en inloggning, en journal och en läkemedelslista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet