Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Tillgren på Vårdförbundet är kritisk till Region Skånes påstående att en eventuell strejk kan leda till indragen semester för personalen. Foto: TT/SVT

Region Skåne: Strejkvarslet kan leda till indragen semester

Uppdaterad
Publicerad

Strejken kommer att få omfattande påverkan på vården i sommar, enligt Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne. Hon menar också att det kan bli tal om indragna semestrar för personalen.

– Det är hot som är till för att splittra, säger Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

– De här omfattande konfliktåtgärderna innebär ökad risk för att våra invånare och patienter som är i behov av vård drabbas, säger Pia Lundbom, i ett pressmeddelande.

Vårdförbundets strejkvarsel gäller fem regioner. I Skåne handlar det om anställda på Skånes universitetssjukhus och Medicinsk service i Region Skåne.

Regionen utreder nu konsekvenserna av strejkvarslet.

– Vi kan inte utesluta att en utökad konflikt leder till indragna semestrar och ökad helgtjänstgöring för våra medarbetare samt stängda verksamheter och inställda operationer för våra patienter, även om vi gör allt vi kan för att undvika detta, säger Pia Lundbom.

”Vi har en semesterlag”

Enligt vårdförbundet är förslaget om att dra in semestrar orealistiskt.

– Jag ser det som ett mycket dåligt förslag av arbetsgivaren. Vi har en semesterlag som säger att vi ska ha fyra veckors sammanhållen semester, säger Malin Tillgren.

SVT Nyheter Skåne har erbjudit Region Skåne att ställa upp på en intervju, men de har avböjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.