Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundet och Region Skåne står långt ifrån varandra i förhandlingarna kring den strejk som kan inledas 4 juni som omfattar stora delar av den skånska vården. Foto: Johanna Holstein/SVT

Region Skåne: Vårdstrejken kan orsaka onödigt lidande och död

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i våras gick Vårdförbundet ut med en övertidsblockad – för en vecka sedan varslade de om storstrejk i bland annat Region Skåne. Nu utökar förbundet sitt varsel samtidigt som regionen kallar den kommande strejken samhällsfarlig och varnar för onödigt lidande och död för Skånes patienter i ett dokument inför förhandlingarna.

”Liv som under ordinarie omständigheter kan räddas kommer inte att kunna räddas i Skåne under en strejk”, skriver Region Skåne i ett dokument inför onsdagens förhandlingar mellan parterna Vårdförbundet och SKR, Sveriges regioner och landsting.

”Samhällsfarlig strejk”

– Efter de analyser vi har gjort som gäller det första strejkvarslet så ser vi att det kommer bli samhällsfarligt, säger Magnus Dahlberg som är förhandlingschef på Region Skåne.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

– Vi håller inte alls med om den analysen från deras sida. Vi har inte tagit ut några verksamheter som gör att inte liv hade kunnat räddas, säger Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Hon kallar dokumentet för skrämseltaktik och menar att förbundet lagt upp strejken på ett sätt som inte kommer vara farligt för patienterna.

Omfattar stora delar av skånska vården

Vårdförbundet varslade om strejk med start 4 juni klockan 11 för en vecka sedan. I region Skåne omfattas flera avdelningar på sjukhusen i Malmö, Lund, Kristianstad och Ystad.

Eftersom förbundet inte känner att de fått gehör från sin motpart Sveriges kommuner och regioner, SKR, så utökar de nu sitt varsel med fler arbetsplatser till att omfatta även delar av 1177, vårdcentraler i Malmö och Lund samt stora delar av avdelningarna på Ystad lasarett.

Den delen av strejken startar den 11 juni klockan 11 om parterna inte kan komma överens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet