– Vi vill hellre satsa på och utveckla vår egen personal och ta ansvar för våra arbetsplatser. Vi gör det bättre med egna anställda, säger Linda Allansson Wester (M),  ordförande i personalnämnden i Region Skåne.

Region Skåne inför hyrstopp – kostnaderna skenar för inhyrd personal

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne har sett sina kostnader för hyrpersonal öka det senaste året. Prislappen under 2022 – 453 miljoner kronor.

Nu vill de minska användningen av inhyrd personal.

– Vi ser en styrka i att man som kollegor har samma arbetsgivare, det skapar en större vi-känsla och ger bättre arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter. På så sätt sätter vi medarbetarna först, säger Linda Allansson Wester (M), ordförande i personalnämnden i Region Skåne.

Region Skånes kostnader av inhyrd personal från bemanningsföretag har ökat från början av året till april månad 2023, i jämförelse med samma period 2022 med 49 miljoner kronor.

Nu görs en satsning för att starta upp ett ”regiongemensamt resursteam” där sjuksköterskor och specialistsköterskor ska rekryteras från hyrbolagen.

– Vi vill hellre satsa på och utveckla vår egen personal och ta ansvar för våra arbetsplatser. Vi gör det bättre med egna anställda, säger Linda Allansson Wester (M),  ordförande i personalnämnden i Region Skåne.

Skåne har långa vårdköer och många skåningar får vänta länge på att få adekvat sjukvård. Den nya satsningen ska inte ha en negativ påverkan enligt Linda Allansson Wester (M).

– Allt vi gör är för att skåningar ska få en bättre och säkrare vård. Genom att ha en högre bemanning av vår egen personal kan vi ge bättre vård.

Enligt henne rekryterar Region Skåne aktivt i nuläget och vill kunna ha nya resursteam redo för hyrstoppet som startar den 1 oktober.

”Ge oss en chans till”

Region Skåne anser att förarbetet de gör nu ska göra så att både frågor om arbetsmiljö och lön, har förbättras och att de som lämnat en gång i tiden kommer tillbaka till något bättre.

– Vi har inte gjort bra nog bakåt och vi vill gör bättre framåt, säger hon.

När stoppet träder i kraft senare i höst,  ska hyrpersonal från bemanningsföretag endast användas som ett komplement när arbetsbelastningen blir för tung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.