Region Skåne satsar på vårdkontakter via video. Foto: SVT

Region Skåne vill öppna digital vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skåningar väljer att träffa en läkare digitalt och det kostar Region Skåne mångmiljonbelopp. Nu tar Region Skåne upp kampen om de digitala patienterna genom att själv börja erbjuda digitala vårdkontakter via en ny app.

– Vi vet att behoven finns men vi vill också använda oss av resurserna på rätt sätt och vi vill använda oss av våra doktorer när de verkligen behövs, säger Dolores Öhman (MP), ordförande i beredningen för e-hälsa i region Skåne.

Sen förra sommaren har skåningar kunnat träffa läkare digitalt, via två e-hälsoföretag som har avtal med vårdcentraler i Region Jönköping. Kostnaden för patienten har varit samma som för ett besök på den fysiska vårdcentralen men Region Skåne har tvingats betala Region Jönköping miljoner för utomlänsvård.

TV: Se hela inslaget här

– Digitala läkarbesök är här och utmanar oss. Allt fler vill ha dem, det ser vi eftersom våra kostnader för allmänhetens besök ökat, säger Dolores Öhman.

Förra året använde sig cirka 3000 skåningar av nätläkarna och kostnaden landade på 5,6 miljoner för Region Skåne. Bara mellan januari och juni i år var antalet besökt uppe i 8000 och kostnaden i cirka åtta miljoner kronor, eftersom Region Jönköping sänkt kostnader.

Försöksprojekt på ett år

I ett år har Region Skåne låtit tre vårdcentraler testa videosamtal med patienter. Enligt läkaren Nils Walter var resultaten inte så positiva som man hoppats.

– Mycket av vår verksamhet sköter vi redan i dag via telefon och där ger tillägget av videobild inte så mycket. Många föreslår till exempel bedömning av hudförändringar som bra för videosamtal, men när vi provade tekniken på riktigt så upptäckte vi ganska snabbt att färgåtergivning och skärpa inte blev tillräckligt bra. Vi behöver också ofta kunna känna på hudförändringarna för att känna om de har ett visst djup och få en tredimensionell uppfattning, säger han.

Läkaren Nils Walter tycker att digitala läkarbesök fungerat sämre än väntat. Foto: Fanny Palm

Kan bli sämre vård

Nils Walter menar också att det finns andra problem.

– Risken är att man överanvänder och använder tekniken vi fel tillfällen. Det skulle kunna leda till sämre bedömningar när det gäller den typen av bedömning som skulle kräva en faktiskt undersökning, sägen han.

En annan farhåga är att folk som inte har behov av läkare tar upp resurser.

– Sjukvården har en begränsad kapacitet och bekymmer med tillgängligheten, säger Nils Walter.  Då är det viktigt att vi får in rätt ärenden för bedömning på läkarmottagningen. Risken när det inte finns det urval som idag görs av våra sköterskor är att det blir för mycket besök helt enkelt.

Satsar på digital vårdcentral

Region Skåne har lagt 200 miljoner kronor på digitalisering av vården bara i år. I november lanseras en ny app med de e-tjänster som redan idag finns på 1177.

– I samband med att vi gör det mer tillgängligt kan vi också erbjuda digitala vårdkontakter, alltså att träffa en doktor eller sjuksköterska på nätet, säger Dolores Öhman.

Nästa år är planen att Region Skåne ska ha en egen digital vårdcentral.

– Jag tror väldigt mycket på digitalisering. Jag tror att den verkligen kan leverera bättre kvalité och bättre hälsa. Och en bättre användning av våra gemensamma resurser, säger Dolores Öhman.

Fortsatt fysiska vårdbesök

Ett av de företagen som erbjuder digital rådgivning är Kry. Kommunikationschefen Samuel Danofsky, menar att det inte säkert går att säga att kostnaderna för regionen ökar i och med ökad digital användning.

– Det är inte säkert att kostnaderna för Region Skåne har ökat eftersom digitala vårdbesök ersätter fysiska vårdbesök, menar Samuel Danofsky, kommunikationschef på Kry, ett av de företag som erbjuder digital vårdgivning.

Enligt Region Skånes ekonomiavdelning går det inte att se att digitala vårdbesök ersätter fysiska vårdbesök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.