• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skånes regiondirektör Alf Jönsson. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Regiondirektören: ”Det finns egentligen ingen vinnare i det här”

Uppdaterad
Publicerad

Två av de tidigare regiontjänstemännen, som dömdes till fängelse på fredagen, har under mutbrottsrättegången om Vårdexpressen hävdat att de agerat på regiondirektörens uppdrag när affären gjordes upp. Men regiondirektör Alf Jönsson slår ifrån sig uppgifterna.

Regiondirektör Alf Jönsson har tidigare inte velat kommentera rättsprocessen om Vårdexpressen och Region Skåne medan den pågick. Men på fredagen ställde han upp på en filmad digital intervju om domen.

– Det finns egentligen ingen vinnare i det här. Vi gjorde en extern utredning som ledde fram till en polisanmälan. Och sedan har frågan prövats av tingsrätten och nu har tingsrätten meddelat sin fällande dom, säger regiondirektör Alf Jönsson till SVT Nyheter Skåne.

Anser sig inte inblandad

Alf Jönsson har aldrig varit misstänkt för brott i utredningen. Men de nu dömda före detta regiontjänstemännen har lämnat in chattkommunikation till tingsrätten för att visa på att även regiondirektören varit inblandad i Vårdexpressenaffären.

Men det är något som regiondirektören tillbakavisar, och det är heller inget åklagaren eller tingsrätten tagit fasta på.

– Vi har lämnat ett uppdrag att genomföra en upphandling. Den upphandlingen har genomförts men den har inte gått rätt till. Jag har gett dem i uppdrag att upphandla det behov som primärvården har, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Nedan följer ett urval meddelanden från material som lämnats in till Malmö tingsrätt.

Redan den 30 november 2017, flera månader innan bolaget Vårdinnovation bildas och upphandlingen startar, skriver en av de åtalade tjänstemännen till den blivande vd:n Damon Tojjar: ”Alf ser fram emot att träffa dig den 11:e!” och tillägger: ”Han pratade direkt regionlicens och mängdrabatt Ha ha”.

Knappt två veckor senare, den 11 december, skriver samma tjänsteman till Damon Tojjar: ”Har fått mess av Alf idag som visar intresse. För tempots skull så tror jag dels att en beskrivning av vad vi skall handla upp eller fråga efter vore bra och tycker också det vore bra att få beskrivet en helst flera prismodeller som är gångbara för dig. Inte nivå utan bara modell som jag sen kan testa av internt”.

Den 24 januari 2018 skriver tjänstemannen på nytt till Damon Tojjar: ”Fick ”go ahead” från Alf igår. X och jag träffar koncerninköp på fredag”. Tojjar svarar: ”Ringer lite senare Ok?”

Högsta ledningen var inte bara intresserad av att införa Vårdexpressen på regionens vårdcentraler. Damon Tojjar sammanfattar ett möte med regiondirektör Alf Jönsson i ett meddelande till tjänstemannen den 21 september 2019. Då har Vårdinnovation vunnit upphandlingen och piloter på några skånska vårdcentraler har just dragit igång: ”Resultatet av mötet med Alf igår; Vi tar Helsingborgs lasarett (de är lyriska), så vi börjar inventera och göra en förundersökning av vad som kan och bör göras. Jag sålde in vår vision om att inte bara gå in i akuten, utan se hela flödet till inläggningarna på olika avdelningar och flödet igenom. Räknar med 1-2 år för oss för att gå igenom de stegen som behövs för att vi ska vara redo att lansera brett för hela sjukhuset. Det ger oss tid för förändringsledning och utveckling.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet