Regionen lämnar flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne avvecklar sitt engagemang i Kristianstads Airport.

Efter en tids förhandlande är det klart att regionen överlåter hela sitt aktieinnehav till Kristianstads kommun. Samtidigt förbinder sig regionen att lämna ett regionalt stöd på sammanlagt 36 miljoner kronor under sex år.

– Vi är glada över att Region Skåne och Kristianstads kommun nu är överens och vi önskar Kristianstad Airport lycka till, skriver regionrådet Pia Kinhult(M) i ett premeddelande.Överenskommelsen innebär förutom att Skånes flygplatser nu kommer behandlas likvärdigt av Region Skåne att vi kan ge ett bredare stöd till Kristianstad och nordöstra Skåne för satsningar på bättre infrastruktur och regional utveckling.

Med 40 procent av aktieinnehavet har Region Skåne varit flygplatsens näst störste ägare. Det har bland annat inneburit att man i flera omgångar skjutit till pengar för att klara flygplatsekonomin.

Som ersättning utlovar man nu ett regionalt stödpaket för infrastruktur under sex år. Under de tre närmaste åren utgår sammanlagt 24 miljoner kronor, därefter betalar regionen fyra miljoner kronor per år i tre år.

– Det är också viktigt att Region Skåne genom det nya stödet för regional utveckling och genom satsningarna på Pågatågen och E22:an tydligt visar att man tror på nordöstra Skåne, säger kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad Pierre Månsson (FP).

Både kommunfullmäktige i Kristianstad och regionfullmäktige måste ta ställning till uppgörelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer