Regionhuset i Kristianstad där regionstyrelsen sammanträdde på torsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter SVT:s granskning – regionen pausar överföring av patientuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen beslutade på torsdagen att tillsätta en oberoende granskning för att se om hanteringen och lagringen av patientdata i regionens nya journalsystem är laglig eller inte. Det innebär att inga känsliga patientuppgifter i nuläget kommer att föras över till det amerikanskägda bolaget Cerners dataservrar.

SVT Nyheter Skåne har i flera artiklar granskat det nya amerikanska journalsystemet inom Skånes digitala vårdsystem (SDV) och nyligen berättat om beslutet om att börja föra över skåningarnas känsliga patientuppgifter till Cerners servrar för att kunna testa systemet.

Både regionens egna experter och andra IT-jurister har lyft fram riskerna med en överföring till ett USA-ägt bolag vilket Cerner är.

SVT Nyheter Skåne har även bett om att få ta del av riskanalyser som finns och som ska visa på mycket allvarliga risker i händelse av att amerikanska myndigheter begär ut patientuppgifterna enligt den amerikanska lagen Cloud Act.

Nya lagar

På torsdagen beslutade regionstyrelsen att stoppa beslutet om att föra över persondata och ge regiondirektören i uppdrag att genomföra en oberoende juridisk granskning.

Bakgrunden till beslutet är enligt regionstyrelsen att lagstiftningen nyligen förändrats och förutsättningarna delvis har ändrats sedan upphandlingen gjordes.

Det ska också klargöras om det krävs ytterligare åtgärder för att säkerställa att svensk lagstiftning följs.

Enligt regionstyrelsen kommer ingen överföring av persondata att ske innan avstämning gjorts med den politiska referensgrupp som följer SDV.

Klar i februari

Annette Linander (C), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen, med särskilt ansvar för digitaliseringen i Region Skåne, svarar inte på frågan om varför regionen ännu inte haft något förhandssamråd enligt dataskyddsförordningen med Datainspektionen kring de legala aspekterna av en överföring av skåningarnas patientuppgifter.

Men hon skriver följande i ett mejl till SVT på torsdagskvällen: ”Uppdraget till regiondirektören är nu formellt beslutat och han ansvarar för att de synpunkter som behöver inhämtas också blir inhämtade. Utredningen är tänkt att vara färdig i februari.”

Inför beslutet om en oberoende utredning yrkade Socialdemokraterna att regiondirektören skulle inhämta både Datainspektionens och Säkerhetspolisens synpunkter på överföringen av skåningarnas patientdata till Cerner. Men Alliansen ville inte ha med Datainspektionen i utredningen och därför ströks den i torsdagens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet