Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) tycker att staten ska ta ansvar för underskottet. Foto: Otto Johansson/SVT

Region Skåne vädjar om 4 miljarder – för att klara pensionschocken

Publicerad

Ökade pensionskostnader på cirka fyra miljarder till följd av inflationen äter hål i regionens budget för 2023. I en skrivelse till finansdepartementet vädjar regionstyrelsen om mer pengar från staten.

– Det är ungefär att driva Helsingborgs lasarett på ett år och det är ju ingen som kan tänka sig att spara bort det, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).

Till grund för underskottet ligger ökade pensionskostnader. Kommunerna och regionernas pensioner värdesäkras mot inflationen och enligt dagens prognos innebär det en ökad utgift på fyra miljarder kronor i år och ytterligare en miljard nästa år.

Samtidigt ökar inte statsbidragen i samma takt.

– När inflationen sticker iväg så här mycket är det rimligt att staten räknar upp sina statsbidrag, säger Carl Johan Sonesson.

I en skrivelse till finansdepartementet som alla partier i regionstyrelsen var eniga kring att skicka begär nu regionen att staten ska gå in med pengar för att kompensera för de höja pensionsavgifterna.

Inte höja skatten

Region Skåne gjorde i fjol ett överskott på 2,9 miljarder kronor och en del av de pengarna kommer att gå till att täcka igen hålet efter pensionsutgifterna.

– För i år och nästa år tar vi två miljarder och använder oss av överskottet men vi behöver ytterligare pengar.

Carl Johan Sonesson ser inte att en skattehöjning inom regionen är rätt väg att gå eftersom att problemet är tillfälligt om prognosen att inflationen kommer att gå ner om två år håller i sig.

– En kommunal och regional skatt är proportionerlig och slår rakt över för hög-och låginkomsttagare. Därför är det bättre att staten som har progressiv skatt går in och hanterar när det är sådan här inflation.

SVT Nyheter Skåne har sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M) som inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.