Sedan några månader tillbaka arbetar myndigheter så som Region Skåne och Arbetsförmedlingen med att skapa genvägar för att få nysvenskar ut i arbetslivet, på uppdrag av regeringen.
Däremot är Region Skåne kritisk till de många hinder som finns för att snabbt få nysvenskar med rätt kompetens ut till behövande områden.
– För att lära sig språk på tillräckligt hög nivå så behöver man komma ut. Så det här att man först ska lära sig skolbänk svenska och sen ut i arbetslivet tror jag är ett helt feltänk, säger Märta Stenevi, Region Skåne.
Praktik parallellt
Hon vill att SFI-elever istället parallellt med studierna borde få gå på praktik och vara med på olika typer av möten med arbetslivet för att få en bättre språkutbildning samtidigt som de får en fot in i arbetsmarknaden.
Men enligt Märta Stenevi är det inte bara språket som försvårar vägen ut i arbetslivet. I kombination med långa tider för en kommunplacering, långa tider in till arbetsförmedlingens etableringsprogram och den långa tiden för socialstyrelsen att validera nysvenskarnas tidigare utbildningar anser hon försvårar en redan pressad situation.
Byråkratiska system
Hon tycker att systemen är för byråkratiska och att det därför tar för lång tid att få ett kvalificerat jobb. Genom att förkorta de långa väntetiderna menar Märta Stenevi att man bättre kan dra nytta av kompetenserna som finns och få människor snabbare in i arbete.
Men Sofie Carlsson på Arbetsförmedlingen håller inte helt med om problematiken.
Engelska okej inom IT
Hon menar att företagen har utvecklats mycket på senare år och därför inte alltid har svenska som krav. Ett exempel säger hon är IT-branschen som gärna anställer engelsktalande.
– Jag skulle nog vilja säga att det är både enkelt och svårt. Det beror jättemycket på vilken erfarenhet, kunskap och utbildning man har med sig. Vad man kan tänka sig att arbeta med och det handlar också om vilken arbetsgivare man möter upp. För som jag sagt tidigare så är det lättare i vissa branscher än i andra, säger Sofie Carlsson, Arbetsförmedlingen.