Foto: TT

Regionpengar finansierar propaganda mot vaccin

Publicerad

Pengar från Region Skåne går till att driva kampanj mot vaccinationer, där missvisande information sprids om vacciners skadeverkningar. Det är Tandvårdsskadeförbundet som står bakom de kritiserade föreläsningarna.

En oktoberkväll i Lund lockar antivaccinations-debattören Ann-Charlotte Stewart ett tjugotal personer till en föreläsning i nykterhetsrörelsens lokaler. Med powerpoint-bilder berättar hon om sig själv och om hur hon ser på olika vacciners skadeverkningar.

– Någonting har hänt med våra barn, om det är bra eller dåligt vet jag inte, men problem med inlärning har man sett i samband med vaccinationer, säger hon.

Ann-Charlotte Stewart är en före detta forskare som förutom vacciner också intresserat sig för astrologi och konspirationsteorier om 11 september-dåden. Budskapen som framförs på föreläsningen är skarpt kritiska mot vaccinationer och så står i mångt och mycket i strid med vad den etablerade vetenskapen och myndigheterna säger.

Finansieras med regionpengar

Stewart är inte ensam om att driva kampanj mot vacciner – det ovanliga är att föreläsningen finansieras med pengar från Region Skåne. Varje år delar regionen ut bidrag till handikapporganisationer. I år kunde Tandvårdsskadeförbundet kvittera ut 163 000 kronor. Pengarna används bland annat till att hålla föreläsningar som är kostnadsfria för allmänheten.

– De är ju en intresseorganisation och de har naturligtvis möjlighet att gå ut med den information som de är intresserade av. Det är klart att informationen ska vara korrekt, men vi har inga möjligheter att kontrollera varje enskild föreläsning, säger Ewa Pihl Krabbe (S), ordförande för Region Skånes Habilitering- och hjälpmedelsnämnd. 

Nämnden går varje år igenom förbundens bidragsansökningar, där all verksamhet ska listas i förväg. Dessutom går man igenom det gångna årets verksamhet.

– Om de inte använt pengarna till det de skulle användas till så kan man dra bort pengarna i nästa års bidrag, säger Ewa Pihl Krabbe (S).

Kopplingen är kvicksilver

Tandvårdsskadeförbundet har i snart 40 år drivit frågan om amalgam, som de menar kan orsaka bland annat kvicksilverförgiftning. Kopplingen mellan vaccinens påstådda risker och tandhälsa är från början inte helt uppenbar, men det finns ett samband. Vissa vacciner innehåller kvicksilver och just kvicksilver finns också i vanliga amalgamfyllningar.

– Vi försöker ge en information så brett som möjligt så att de som är intresserade förstår. Det handlar inte bara om tänderna. Jag kan ha en rotfylld tand som ställer till det, men det visar sig inte i munnen, utan det kan visa sig att jag får värk i mina leder, säger Siw Persson, ordförande för Tandvårdsskadeförbundet i Skåne.

– Det finns mycket antikunskap om vaccin som florerar i olika sammanhang. Om man får bidrag för antivaccinationskampanjer, så tycker jag att det är kontraproduktivt mot folkhälsan, säger Björn Klinge, professor i parodontologi.

”Mer baserat på känslor än vetenskap”

Under hösten har Tandvårdsskadeförbundet också bjudit på föredrag om ”holistisk matsmältning”. Det finns även exempel på föreläsare som representerar den etablerade vetenskapen. Professor Björn Klinge är en av dem, och han är kritisk till förbundets inställning till vetenskap.

– Det är ett tyckande, baserat mer på känslor än på god vetenskap. Det är klart att det kan ställa till stor skada för den som är osäker och väljer att skaffa sin information på det sättet och blir övertygad om en uppfattning som står i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Björn Klinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.