Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carl-Johan Sonesson (M), regionråd i Skåne vill inte att Försvarsmakten genomför storövning i Skåne i cornatider. Foto: Gunilla Fritze

Regionpolitiker i Skåne: ”Ställ in försvarsövningen”

Publicerad
Regionledningen är kritisk till att försvarsmakten ännu inte har blåst av den stora försvarsövningen som planeras till försommaren. De vårdplatser som finns i Skåne är i första hand öronmärkta för covid 19-patienter.
– Vi kan inte vara en del i försvarets övning, säger Carl-Johan Sonesson (M), regionråd i Skåne.

Regeringen har förbjudit folksamlingar på fler än 50 personer. Den stora försvarsövningen Aurora 20 planerar för uppemot 25 000 deltagare, varav 3 000 från andra länder. Stora delar av övningen ska ske i Skåne och Blekinge.

– Det skulle vara oerhört egendomligt om man skulle genomföra en sådan här övning när hela världen befinner sig i kris, säger Carl-Johan Sonesson (M), regionråd och regionstyrelsens ordförande i Skåne.

Han säger att sjukhusen inte kan bidra med vårdplatser åt soldater som skadas eller blir sjuka under övningen.

– Alla våra vårdresurser måste ägnas åt covid -19-krisen.

Carl-Johan Sonesson säger att om försvarsövningen Aurora genomförs, vilket han betvivlar, måste den skånska sjukvården ställa upp och ta emot akut sjuka personer som befinner sig länet.

– Enligt lagen måste vi ta hand om dem men när man ställer in fotbolls-SM, OS och en massa olika arrangemang måste man även ställa in den här övningen, säger Carl-Johan Sonesson.

Försvarsövningen är planerad att genomföras mellan 11 maj och 4 juni.

Detta gäller för folksamlingar:

Visa

Den 27 mars fattade regeringen beslut om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Beslutet trädde  i kraft den 29 mars.

Sedan den 12 mars 2020 gäller att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare inte får hållas i landet. Anledning är den pågående spridningen av covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer