Foto: Region Skåne och TT

Regionrådet kräver svar om vaccin för unga

Uppdaterad
Publicerad

I samband med den ökande smittspridningen och skolstarten har frågan om att vaccinera barn under 16 mot covid-19 blivit aktuell. 

Sedan slutet av juli kan personer över 16 boka tid för vaccinering i Skåne. Men Regionrådet Gilbert Tribo (L) vill nu ha besked om det är aktuellt att vaccinera även barn som är mellan 12 och 15 år. 

–  Jag ställer mig kritisk till att det inte kommer ett besked om vaccination för unga mellan 12 och 15 år. Därför uppmanar jag Folkhälsomyndigheten till att snarast återkomma i denna fråga, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd. 

Vill du själv att skånska 12-15-åringar ska vaccineras?

– Ja, det vill jag. Naturligtvis under förutsättning att man kommer fram till att det är medicinskt säkert, säger Gilbert Tribo.

Regionrådet påpekar att man i många andra länder redan är igång med att vaccinera ungdomar under 16.

– Nu med tanke på den ökade smittspridningen så tänker jag att vi måste göra vad vi kan.

Vårdcentraler tar över

Planen är att den fortsatta vaccinationsarbetet ska skötas av primärvården. 

– Vi har hittills genomfört cirka 1,6 miljoner vaccinationer, vilket är mycket glädjande. Däremot är läget fortsatt allvarligt, säger han.  

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömningar är det än så länge inte aktuellt att vaccinera personer som är yngre än 16.  Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att det inte finns något som tyder på att smittspridningen som helhet skulle påverkas nämnvärt av det.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.