• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Under juli månad har fler än någonsin kontaktat Malmö Kvinnojour för stöd och rådgivning, berättar Emily Lundquist. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Ida Roos/SVT/Bertil Ericson/TT

Kö ända till våren för stödsamtal i grupp hos kvinnojouren i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler våldsutsatta kvinnor söker stöd och rådgivning hos kvinnojourer i Skåne i takt med att samhället öppnar upp igen. På Malmö kvinnojour har trycket varit rekordhögt under sommaren.

– Det har varit lite galet, vår chatt har mer än fördubblats och våra stödsamtal har ökat jättemycket, säger Emily Lundquist, vikarierande verksamhetsledare på Malmö kvinnojour.

Anledningen till det ökade trycket tros vara att de lättade restriktionerna lett till att våldsutsatta kvinnor nu är mindre isolerade i hemmet och mer benägna att söka hjälp.

– Vi har haft restriktioner länge. Man har varit hemma med sin förövare och våldet har ökat för man är mer exponerad för våldet. Och i och med att samhället stänger ner så finns det ju färre platser att söka hjälp, säger Emily Lundquist.

Stödsamtal i grupp

Nu hör allt fler av sig för att komma till en kurator för stödsamtal. För att möta den stora efterfrågan har Malmö kvinnojour öppnat upp för stödsamtal i grupp till hösten och våren – och behovet har varit stort.

– Grupperna blev fulla otroligt snabbt och vi har redan nu en lång kölista till vårens grupper, säger Emily Lundquist.

På Helsingborgs kvinnojour minskade samtalen i takt med att samhället började stänga ner under pandemin. Men även där ser man nu ett ökat tryck till stödlinjen.

– Det började öka i takt med att det började öppna upp här lite under mars och april. Sen under försommaren hade vi ett enormt tryck, och vi har haft ett mycket högre tryck än vad vi brukar ha under sommaren, säger Jenny Ek, verksamhetschef på Helsingborgs kvinnojour.

Ketchupeffekt hos kvinnojourer

Även Kristianstads kvinnojour, Kvinnojouren Öresund och Femcenter kvinnojour i Malmö har märkt av en ketchupeffekt i och med att restriktionerna lättats.

– Vi har aldrig haft så här mycket att göra, både i den öppna samtalsmottagningen men också med placeringar. Det är en rekordsommar, berättar Sara Paulsdotter Hellberg, verksamhetschef för Kvinnojouren Öresund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.