Rapporterade sjukdomsfall av TBE i Skåne under perioden 2000-2021. Foto: SVT Design

Rekordmånga TBE-fall i Skåne under förra året

Uppdaterad
Publicerad

I Skåne är virussjukdomen TBE relativt ovanlig. Men förra året fördubblades antalet smittade jämfört med tidigare år. Region Skåne rekommenderar nu alla som bor i riskområden att vaccinera sig.

– Förra året var ett toppår då vi hade 19 fall. Det är en fördubbling mot vad vi brukar ha. År från år dyker TBE upp på nya platser i Skåne och vi har flera områden där det finns en högre risk för att bli smittad, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Framför allt i nordöstra Skåne är smittorisken för TBE hög men även flera fall kring Sandhammaren, Höör och Järavallen har upptäckts. TBE sprids via fästingar och smittar via fästingbett.

– Därför rekommenderas den som är ute i mycket i naturen eller bor i områden med högre risk för smitta, att vaccinera sig, säger Mattias Waldeck.

Kan orsaka långvariga problem

De flesta som smittas av TBE får ganska milda symtom och blir friska efter ett par dagar med feber och muskelvärk. Men upp till en tredjedel av de smittade får tillbaka febern efter en vecka. Viruset har då spridit sig till hjärnan eller hjärnhinnorna där det orsakar en inflammation.

– Eftersom vissa bara får lindriga symptom är det långt ifrån alla som söker sjukvård när de smittats. Därför är det svårt att få en komplett bild av var TBE finns och hur många som smittats. I de fall man får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna är risken betydande att man får långdragna symtom eller till och med bestående men, säger biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck.

En TBE-infektion får läka ut av sig själv och hälso- och sjukvården kan främst ge behandling som lindrar symtomen. För närvarande finns det inga läkemedel som botar själva sjukdomen.

Områden i Skåne med en högre risk för TBE:

  • Nordöstra Skåne: Området från Ryssberget i öster till Hässleholm i väster, norr om Kristianstad och söder om Broby-Sibbhult.
  • Östra Skåne: Området strax norr om Åhus.
  • Sydöstra Skåne: Området mellan Löderups strandbad och Mälarhusen, Sandhammaren och Hagestads naturreservat. Området runt S:t Olof.
  • Mellersta Skåne: Området strax öster om och sydost om Höör.
  • Västra Skåne: Järavallens strövområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.