Totalt har 31 579 personer sökt någon av vårens kurser eller program vid Lunds universitetet. Av dem har 17 551 sökt Lund i första hand. Det är 22 procent fler än våren 2011.
– Det är en kraftig ökning. Vad det beror på, vet vi inte riktigt, säger Tarmo Haavisto, chef för student- och utbildningssektionen vid Lunds universitet.
– Men vi ser att många av de andra större lärosätena också ökar. Uppsala universitet är ett exempel. Stockholms universitet ett annat. En gissning är att vi tar från de mindre lärosätena. Några tappar rejält.
Ytterligare en förklaring kan vara hög ungdomsarbetslöshet i kombination med de senaste årens stora årskullar.
– Vi vet sedan gammalt att det finns samband mellan hög arbetslöshet och antalet sökande till universitetet. I oroliga tider kan det möjligen också vara så att fler vill gå på ett större lärosäte för att det upplevs som tryggare, säger Tarmo Haavisto.
Klart är att konkurrensen om platserna i Lund kommer att vara större än vanligt.
– Antalet platser blir inte fler. Det innebär att det i vår blir svårare att komma in på sina gymnasiebetyg och på högskoleprovet. Men mer exakt vilka krav som kommer att ställas vet vi först när vi har gjort det första urvalet.
Allra mest har intresset ökat för kandidatprogrammet i ekonomi. De har fått 2 084 sökande till 176 platser.
Förra våren fick de in 1 750 ansökningar.
De populäraste programmen, juristprogrammet och psykologprogrammet, noterar en liten minskning.
– Men den är rätt liten. Generellt kan man säga att populära program forsätter vara populära och till och med ökar något. Ett exempel är läkarprogrammet, säger Tarmo Haavisto.
Vårantagningen är mycket mindre än antagningen till höstterminen. Det är långt ifrån samma programutbud till våren.
FAKTA Lunds universitet
Lunds universitet är Sveriges största och näst äldsta universitet, grundat 1666.
År 1900 hade universitet 581 studenter och ca 40 professorer, vid slutet av 1960-talet uppgick studentantalet till ca 15 000, och 2008 kunde universitetet räkna ca 24 800 helårsstudenter och ca 5 500 anställda (räknat i heltidspersoner), varav 557 professorer.
Flera högskoleutbildningar utanför det ursprungliga universitetet hör i dag till Lunds universitet, till exempel musikhögskolan, teaterhögskolan, konsthögskolan, socialhögskolan och Trafikhögskolan i Ljungbyhed.
Nationalencyklopedin