Tusentals vill vara med i Lundakarnevalen – kö från Lundagård till stadsparken

Uppdaterad
Publicerad

Ett katastrofalt tema avskräckte inte, tusentals studenter tog sig till Lund under helgen för att köa till söndagens karnevalsupprop.

– Vi har köat i 34 timmar, säger Marcus Gullberg som står först i kön.

Vart fjärde år engagerar sig flera tusen studenter ideellt för att skapa Lundakarnevalen. Men innan spektaklet kan dra igång på riktigt krävs ett upprop för att samla alla blivande karnevalister.

– Lundakarnevalen är ju en av de största festerna i Lund och man vill vara en del av det. Det är därför vi här, säger Anton Miolin som likt Marcus Gullberg köat i nästan två dygn.

Följ med på karnevalsuppropet i klippet ovan.

”Man bara måste vara en del av detta”

Kön utanför AF-borgen sträckte sig från entrén, förbi Domkyrkan, bort till Mårtenstorget och hela vägen längst Esplanaden ner till Stadsparken. Studenter från hela Skåne satt nersjukna i brassestolar och lapade sol efter en nästintill sömnlös natt.

– Vi är rätt trötta men taggade, det är ett sånt stort spektakel, man bara måste vara en del av detta, säger Maja Sterner som köat med sina vänner i 15 timmar.

över 8 000 förregistrerade

På eftermiddagen var det fortfarande fullt med folk som väntade på att få komma in i borgen.

– För drygt en timme sedan hade vi 4 100 som registrerat sig här, och det är nog ungefär 2 000-3 000 personer som står kvar i kön fortfarande.

Det bästa siffran vi har på hur många som vill vara med är de cirka 8 100 som förregistrerat sig i appen, säger Linnea Söderström, press- och sponschef.

Totalt registrerade sig 7 445, varav 6 060 registrerade sig under söndagen. Temat för årets karneval är Katastrofalkarneval, namnet till trots tycks starten ha varit nästintill felfri.

Lundakarnevalen

• År 1849 sägs vara året då den första officiellt anordnade Lundakarnevalen hölls.

• Sedan 1894 har spektaklet gått av stapeln i Lund vart fjärde år. Årets datum är 20-22 maj.

• Temat Katastrofalkarneval beskrivs på karnevalens hemsida med: ”Ibland blir saker inte riktigt som man tänkt sig, i vardagen, i skolan och i andra sammanhang. Lundakarnevalen 2022 kommer att fira dessa missförstånd, fadäser och klavertramp.”

Källa: Lundakarnevalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.