Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fullsatt på solstolarna på Stortorget i Lund på fredagseftermiddagen när oktober bjöd på sommartemperatur runt 20 grader och svag bris. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT Nyheter

Värmerekord slaget i Skåne – här var det varmast

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt milt i stora delar av landet. I Kristianstad sattes ett nytt värmerekord i fredags med 19,5 grader.

– Det har varit varm luft som har byggts upp över Iberiska halvön och kommit upp med nordvästliga vindar över södra Sverige, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

– Vi har aldrig tidigare uppmätt en så pass hög temperatur så här sent på året, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog vid SMHI.

Förklaringen till det varma vädret är ett område med mild luft som ligger över stora delar av landet.

– Den milda luften förs in av ett högtryck som ligger med sitt centrum över Norditalien.

Och fler höstdagar med angenäma temperaturer är att vänta. Den milda luften väntas leta sig norrut de kommande dagarna.

– Det kommer att vara fortsatt milt i hela landet nästa vecka, säger Erik Höjgård-Olsen.

Kristianstad, Malmö och Hörby varmast i Skåne

Fredagens temperatur i Kristianstad var däremot inget värmerekord för oktober. Det sattes den 9 oktober 1995 i Oskarshamn då det var 24,5 grader.

Kristianstad var inte den enda platsen i Skåne som hade en varm fredag. I Malmö uppmättes 18,7 grader i Malmö och i Hörby var det 18,3 grader.

Även i andra delar av Sverige uppmättes behagliga temperaturer. I till exempel Gävle steg temperaturen till 14,8 grader, medan det var 14,5 grader i Arvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.