Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inget förbud mot att bära palestinasjalar på skolan”, säger rektor Fredrika Wiklund efter att Lindeborgsskolan utretts för kränkande behandling mot tre pojkar som bar sjalen inför ett skoldisko. Foto: Firas Razak

Rektorer anmälda efter att elever uppmanades ta av sig palestinasjalar på Malmöskola

Uppdaterad
Publicerad

Tre pojkar som bar palestinasjalar inför ett skoldisko uppmanades att ta dem av sig. Nu dementerar Malmöskolans rektor att det finns förbud mot att bära sjalarna på skolan.

– Det finns inget förbud mot något klädesplagg, säger rektor Fredrika Wiklund.

Inför ett skoldisko på Lindeborgsskolan i Malmö den 27 oktober kom tre pojkar i åttonde klass utklädda till vad de själva menade var saudiska oljeschejker. På sig hade de bland annat röda palestinasjalar och vit kaftan.

Men innan lunch fick en skolanställd syn på eleverna i korridoren och bad dem följa med till expeditionen för att prata om kläderna. Enligt uppgifter i kränkningsanmälan, som SVT tagit del av, blev det en hätsk stämning i korridoren och pojkarna fick höra att deras klädsel var olämplig med tanke på situationen i världen.

Fredrika Wiklund, rektor på skolan, var den som senare hade samtal med pojkarna.

– Jag hade en oroskänsla i magen och tänkte länge på hur jag kunde säkerställa att alla elever kände trygghet inför kvällen, ett disko som skedde utanför skoltid. Då valde jag att föra en diskussion med pojkarna på hur vi skulle klä oss och hur vi skulle göra för att det här skulle bli en sjyst kväll för elever och vårdnadshavare på plats, säger hon.

Klädde ut sig till oljeshejker

Det hela slutade med att pojkarna tog av sig sjalarna och gick till diskot utan att vara utklädda. Några av eleverna menar i sina kränkningsanmälningar att de kände sig uppmanade att ta av sig sjalarna och att de kände sig kränkta efter samtalet med rektorerna.

Händelsen gjorde också att det spreds uppgifter på sociala medier om att skolan hade ett förbud mot att bära palestinasjalar. Men det är något Fredrika Wiklund helt dementerar.

– Det finns absolut inget förbud.

Flera rektorer har anmälts. Nu är Malmö kommun klar med sin utredning av händelsen och kommit fram till att ingen har blivit utsatt för kränkande behandling.

– Pojkarnas upplevelse är viktigast. De är elever hos oss och vi måste säkerställa att de har de bra, och det har vi brustit i. De har upplevt någonting och känt en känsla som jag inte tycker barn ska behöva ha, så den kommer vi behöva ta hand om, säger Fredrika Wiklund.

Hör mer om händelsen och hur rektorn svarar i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.