Rektor Mickael Westerdahl blev chockad över barnens fynd i sandlådan. Foto: Fredrik Svenningsson

Rektorn om sprängdegen: ”Jag plockade upp och luktade på den”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hittade elever sprängdeg, tillsammans med kablar och en burk i sandlådan på skolgården. Nu berättar skolans rektor Mickael Westerdahl om händelsen.

– Eleverna som hittade sprängdegen gick direkt till en lärare som kom till mig, och när jag först såg det så tyckte jag att det såg ut som en korvbit i en plastpåse. Jag luktade på det och tyckte det var konstigt att det låg tillsammans med en elkabel och en burk, säger rektorn Mickael Westerdahl.

Han kontaktade polisen, som var på plats med en patrull efter fyra minuter.

– När jag fick klart för mig vad det var jag hade i handen så blev jag faktiskt chockad. Jag tyckte det var obehagligt, att barnen hittar det i en sandlåda på skolgården på dagtid skickar oroväckande signaler, säger Mickael Westerdahl.

Polisen kunde konstatera att sprängdegen inte var farlig i den form den hittades.

– Jag gick ner tillsammans med polisen till sandlådan för att se om det fanns mer, eftersom barnen berättade att det varit nedgrävt. Men vi kunde inte hitta något mer och polisen bedömde att det inte var någon fara, berättar Mickael Westerdahl.

Polisen: ”Otroligt omdömeslöst”

Polisen tog med sig påsen med sprängdeg och kablar för att göra en undersökning, och för att söka efter fingeravtryck. De vill betona att de ser allvarligt på händelsen, även om sprängdegen var ofarlig i den form den hittades.

– Det är otroligt allvarligt och olämpligt, det är omdömeslöst och dumt. Att det skulle finnas någon form av kriminell kod att man inte ska skada utomstående tycker jag är fullkomligt skitsnack när man ser sådana här saker, det är så lågt det kan bli, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.