Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tio procentenheter fler har sedan flytten blivit gravida genom IVF-behandling hos RMC i Malmö. Följ med in på kliniken. Foto: Anna Palmgren/SVT

Renare luft på nya IVF-kliniken gav fler gravida på RMC i Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet blev nästan över förväntan. När Region Skåne flyttade IVF-kliniken satsade de hårt på att luften skulle vara ren. Två år senare kan de konstatera att tio procentenheter fler av patienterna blivit gravida.

Det förbättrade resultatet gäller IVF-behandlingar, vilket innebär att ägget plockas ut och befruktas utanför kroppen för att sedan sättas in i livmodern. Tidigare var det mellan 30 och 35 procent som blev gravida på Reproduktionsmedicinskt centrum (RMC) i Region Skåne – nu är resultatet i stället mellan 40 och 45 procent.

Högsta prioritet

Att luften spelar stor roll för embryots välmående pekar allt fler publikationer mot. Därför var det högsta prioritet när Region Skåne planerade för nya lokaler. Bland annat har ventilationen uppdaterats och genom ett filter rensas kolväten bort. I labbet är det även förbud mot starka dofter som parfym och hårspray.

Under hösten 2021 flyttade de in och kan nu se att effekten blev den de hoppats på. En följdeffekt är också att kön med patienter kan kortas när fler får hjälp snabbare.

Följ med in i labbet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.