Resistenta bakterier i kyckling

Uppdaterad
Publicerad

Danska livsmedelsforskare slår nu larm om oroande höga bakteriehalter i både danskt och importerat kycklingkött. Upp mot hälften av det undersökta köttet innehöll multiresistenta bakterier.

Siffrorna kommer från den årliga rapporten som DTU Födevareinstitut tagit fram.

– Den höga förekomsten är oroande. det finns en risk för att bakterierna överförs från kycklingköttet till människor, säger Yvoinne Agersö som är forskare på DTU till DR Nyheder.

2010 hittades resistenta bakterier i 8,6 procent av det danska kycklingköttet. Senaste året hade det stigit till 44 procent – nästan lika mycket som i importerad kyckling.

Kycklingen behandlad med antibiotika

Även i Sverige är det ganska vanligt med ESBL bland kycklingar:

–Det är vanligt att kycklingar bär på den här sortens bakterier. Det är ett internationellt problem, men det är värre i andra länder, säger Oskar Nilsson, laboratorieveterinär vid Statens Veterinäranstalt till SVT.

Forskarna kan inte förklara den stora ökningen i Danmark, men en del av bakterierna kommer troligen från kycklingar som importerats från övriga Europa och som innan importen blev behandlade med antibiotika.

På DTU tror man att det blir svårt att bli av med bakterierna och att det förmodligen behövs internationellt samarbete för att begränsa spridningen.

Kan orsaka urinvägsinfektion

Den som äter kycklingen blir inte alltid sjuk även om det finns multiresistenta bakterier i köttet. Det kan röra sig om vanliga bakterier som redan finns i våra tarmar. Men de kan också vara sådana som orsakar urinvägsinfektion hos människor.

Vad kan man då göra för att undvika att bli sjuk? God kökshygien, säger livsmedelsforskarna. Köttet ska vara helt genomstekt och sallad och andra grönsaker får inte komma i kontakt med knivar och skärbrädor som använts till kycklingen.

Fakta

Urinvägsinfektion vanligast

* ESBL är beteckningen på en grupp enzymer som flera olika typer av bakterier kan bilda och som gör olika sorters antibiotika overksamma.

* De vanligaste ESBL-bildande bakterierna är tarmbakterierna Escherichia coli och Klebsiella pneumoniae.

* De vanligaste infektionerna som ESBL-bildande bakterier orsakar är urinvägsinfektioner, som kan kräva behandling med särskild antibiotika intravenöst.

* God handhygien, både vid toalettbesök och i samband med matlagning, är viktigt för att undvika smittan.

Källor: SMI och NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.