Jamal El-Haj (S) försvarar sitt deltagande vid den Europeiska palestinska konferensen i Malmö i helgen. Foto: TT

Jamal El-Haj (S) kritiserar partiledningen: ”Viker sig för trycket utifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas Jamal El-Haj från Malmö tar time out från sina uppdrag i utrikesutskottet efter att han deltagit i palestinsk konferens.

– Jag beklagar att mitt parti väljer att vika sig för trycket utifrån. Försöken att sammankoppla och likställa mig med den terrorstämplade organisationen Hamas är verklighetsfrånvända, skriver Jamal El-Haj på Facebook.

Beslutet är en konsekvens av att Jamal El-Haj besökte den Europeiska palestinska konferensen i Malmö, som övriga socialdemokratiska ledamöter avråddes från att delta.

– Vi har haft samtal och det är viktigt att ha en dialog med ledamöterna. Partiet ville inte att vi skulle medverka och han valde ändå att delta, säger gruppledaren Lena Hallengren till Ekot.

Flera partier backade ur konferens

Till en början skulle Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet närvara men drog sig ur på grund av att arrangören pekats ut som ledare av den av EU terrorstämplade organisationen Hamas.

– Nu kommer Jamal ha en time out i sitt uppdrag som suppleant i utrikesutskottet åtminstone året ut och sen får vi se, säger Lena Hallengren.

SVT Nyheter Skåne har under flera dagar sökt Jamal El-Haj för en kommentar, men han har inte återkommit.

– Jag kommer inte acceptera att förknippas med Hamas. Det känns givetvis orättvist att bli bestraffad på grund av att jag stod upp för mig själv och mina demokratiska värderingar, skriver El-Haj i en facebookupdatering på onsdagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.