Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hundratals lärare, skolpersonal och föräldrar protesterade mot nedskärningar i skolan på Stortorget i Lund. Foto: Johan Dernelius/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lund först ut i rikstäckande manifestation mot skolnedskärningar

Uppdaterad
Publicerad

För att klara budgetmålen skär många kommuner ner på skolverksamheten. Nu har lärare, skolpersonal och föräldrar fått nog och kräver stopp för nedskärningarna i en gemensam demonstration: Skolmarschen.

På Stortorget i Lund samlades under lördagen drygt 250 personer för att manifestera mot politikernas nedskärningar i skolan. Runt om i landet sker under lördagen och söndagen ett tiotal liknande demonstrationer – från Piteå i norr till Trelleborg i söder.

Ann Edlund är en av initiativtagarna till manifestationen i Lund.

– Vi har samlats för att protestera och visa att det får vara slut på nedskärningarna i skolan nu, säger Ann Edlund, en av initiativtagarna till Skolmarschen i Lund.

Protesterna i sker som en följd av redan utförda och kommande budgetnedskärningar inom skolan bland svenska kommuner. Enligt uppropet ökar arbetsbördan hos lärare och skolpersonal medan pengarna minskar.

– Vi ser konsekvenser i att det direkt drabbar elever och skolpersonal, genom att till exempel halvklasser tas bort, säger Ann Edlund.

Vad hoppas ni åstadkomma med manifestationen?

– Vi vill ha en förändring och att budgeten för Lunds kommun 2020 rivs upp. Vi vill inte bli föräldrar som bara ger upp och accepterar situationen, utan vi vill sända den tydliga signalen att det räcker med nedskärningar nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer