”Vi märker ju att den öppna drogscenen har försvunnit härifrån”, säger polisens insatsledare Johannes Dontsios och tillägger. Foto: SVT

Efter Rimfrost – drogförsäljningen vid Möllevångstorget nästan borta

Uppdaterad
Publicerad

Handel med cannabis har sedan några år tillbaka mer eller mindre skett på öppen gata omkring Möllevångstorget i Malmö. Men sedan Operation rimfrost startade i november har handeln mer eller mindre försvunnit från området.

Operation rimfrost inleddes tidigare i höstas efter en rad grova våldsdåd i Malmö. Operationen är tänkt som en långsiktig insats för att begränsa tillgången till sprängmedel, vapen och minska kriminellas rörelsefrihet.

Mer poliser på plats

Som ett led i det har polisen fått fler resurser, samtidigt som de har kunnat öka sin polisiära närvaro i flera Malmöområden. Det har bland annat påverkat droghandeln vid Möllevångstorget.

– Initialt hade vi bemanning här i stort sett dygnet runt. Vi märker ju att den öppna drogscenen har försvunnit härifrån, säger polisens insatsledare Johannes Dontsios och tillägger:

– Sedan har vi också märkt att när vi börjar backa undan härifrån så kommer den tillbaka rätt så fort. Men förhoppningsvis ger det långsiktiga effekter. Kan vi hålla i detta över tid är inte nyrekryteringen lika stor.

Boende i området har sett effekter

Mina Dadashzadeh bor nära Möllevångstorget och har själv sett att den öppna droghandeln förändrats.

– Det är inte längre lika många som frågar en om man vill köpa någonting.

Mina Dadashzadeh bor nära Möllevångstorget. Foto: SVT

Andra orsaker till nedgången

Eric Bäckström är däremot mer osäker på om det är Operation rimfrost som bidragit till förändringen.

– Det är svårt att säga. Det har blivit kallare och därför är det också färre som är ute på gatan och säljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.