”Risken är att det blir kattskit av alltihop”

Publicerad

Tolv partier kan komma att tampas i fullmäktige i Hässleholm efter nästa val om tre nybildade småpartier kommer in.
– Det blir svårt att bilda majoriteter, risken är att det blir kattskit av alltihop, säger kommunalrådet Pär Palmgren (M).

Det är redan idag nio partier representerade i Hässleholms kommun. Socialdemokraterna är största parti, därefter följer Sverigedemokraterna och Moderaterna plus sex mindre partier, däribland lokala Folkets Väl. Om ett år har väljarna sannolikt ytterligare tre partier att välja bland; Medborgarpartiet, Medborgerlig Samling och Kommunens röst. Medborgarpartiet är sprunget ur protesterna mot kommunens flytt av en äldre musikpaviljong från Officersparken.

– Över 5.000 personer skrev på våra listor, berättar Evert Storm från det nybildade partiet. Om de också röstar på oss får vi majoritet i fullmäktige.

TV: Här är hela SVT Nyheter Skånes inslag

Att så många skulle välja Medborgarpartiet är dock inte troligt, anser nuvarande kommunalrådet Pär Palmgren (M).

– Jag tror inte att det inträffar. Man går inte från ingenting till 5.000 röster.

Men Leif Henningsson, också aktiv i Medborgarpartiet, påpekar att många av de som skrev på listorna mot paviljongflytten faktiskt också var missnöjda med flera andra kommunala beslut.

– De pratade mycket om alla olika ”affärer” i kommunen och uppmanade oss att starta ett eget parti. Så nu har vi gjort det.

LÄS MER: Småpartierna vinner mark i Skåne

I valrörelsen 2018 kommer Hässleholmsborna också att möta nybildade Kommunens Röst som bildades nyligen av tidigare kommunalrådet Sverigedemokraten Ulf Erlandsson. Han lämnade politiken i våras efter att SVT avslöjat att han tillskansat sig höga ersättningar från kommunen på tveksamma grunder. Dessutom gör Medborgerlig Samling ett försök att ta plats i Hässleholms fullmäktige, ett parti nära knutet till seniorpartiet Spi Välfärden.

Men flera Hässleholmsbor som SVT träffar är tveksamma till värdet av ytterligare partier.

– Det blir bara rörigt, det hade räckt med några stycken, tycker Viveka Ahlgren.

Medan Lisa Persson säger att ”det skadar inte att röra om lite”.

”Mer direktdemokrati”

Det gäller dock för Medborgarpartiet att presentera något mer för väljarna än protester mot en paviljongflytt. Partiets program ska tas fram i nära samarbete med väljarna, enligt Leif Henningsson.

– Vi vill ha mer direktdemokrati. Politikerna kör över folket idag. Vi ska röra oss ute och möta våra väljarna, utlovar han.

Hans partikollega Evert Storm säger sig vara mycket segerviss inför valet 2018.

– Vi kan få 51 procent av rösterna, den idén är inte främmande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer