Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skåningen Robin Werner, i drag-världen känd under artistnamnet Elecktra, är en av nio tävlande i SVT:s Drag Race Sverige. Se honom berätta om sin medverkan i tv-programmet i klippet. Foto: SVT/Privat

Robin från Höllviken kan bli Sveriges dragdrottning

Uppdaterad
Publicerad

I vår är det dags för nio svenska dragqueens att tävla mot varandra i den svenska versionen av tv-programmet RuPaul's Drag Race. En av deltagarna är Robin Werner, ursprungligen från Höllviken utanför Vellinge, som i flera år har varit aktiv på Malmös dragscen under namnet Elecktra.

RuPaul's Drag Race har på senare år fått nya versioner i flera länder, och när Robin Werner fick höra att realityserien skulle spelas in även i Sverige blev han genast nyfiken. Att söka till tävlingen var däremot inte en självklarhet, menar Robin, som till vardags arbetar som makeupartist.

– Det första jag tänkte var faktiskt inte att jag ville vara med som en av de tävlande, utan vara med i produktionen som till exempel makeupartist för programledaren. Sen tänkte jag “eller är det så att jag borde vara med och tävla? Kan detta vara ett sätt för mig att förpacka allt jag gjort inom drag?”

Lång erfarenhet på dragscenen

Robin Werner är uppväxt i Höllviken, och fick upp ögonen för dragkonsten som elvaåring, efter att ha sett After Dark uppträda i Malmö. Han själv började uppträda som Elecktra under tidigt 2000-tal, och har sedan dess stått på stora scener i Sverige såväl som i Hollywood.

– Jag vet vad jag kan med drag och vad jag är duktig på, och jag har erfarenhet. Så jag gick in i tävlingen med en trygghet, säger han.

”Vi är inte farliga för någon”

Drag Race Sverige spelades in under förra året, och Robin Werner är spänd inför premiären i början av mars. Hans förhoppning är att programmet ska ses av många svenskar, och skapa en större förståelse för dragkulturen.

– Det är konst och det är underhållning, det är harmlöst och vi är inte farliga för någon. Om det kan få folket att förstå att detta inte är något att vara rädd för, då blir jag väldigt glad.

Drag Race Sverige

I Drag Race Sverige tävlar nio talanger om titeln som Sveriges dragdrottning. Över åtta avsnitt ställs de inför olika utmaningar, som sätter deras hantverk på prov, tills endast en av de tävlande står kvar.

Programmet leds av Robert Fux, som även sitter i juryn tillsammans med Farao Groth och Kayo.

Det första avsnittet har premiär den 4 mars.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.