Digitaliserandet av skolvalsprocessen har sparat 600 timmars arbete, berättar Åsa Melvanius, digitaliseringschef, Lunds kommun. Foto: SVT

Robotar lösningen på personalbristen i Lund

Uppdaterad
Publicerad

I Lunds kommun kan robotar vara lösningen på det stora rekryteringsbehov som kommunen står inför. Här finns stora planer på att låta robotar ta över mycket av det administrativa arbetet inom exempelvis skola, vård och bibliotek.

Fram till år 2022 kommer Lunds kommun att ha ett rekryteringsbehov på 5 500 nya medarbetare.

– Vi tror mycket på den här tekniken, vi tror mycket på automation som ett viktigt steg framåt, att tekniken kan göra saker bättre och enklare, säger Åsa Melvanius, digitaliseringschef i Lunds kommun.

Hittills har kommunen identifierat 157 arbetsområden som kan tas över av robotar. Till hösten kommer 15 områden att digitaliseras.

– Till exempel beställning av trygghetslarm för äldre, hantering av skolskjutsar och reseersättning för elever, säger Åsa Melvanius.

Tekniken som kommunen använder kallas Robotic Process Automation (RPA) och används för att automatisera uppgifter som annars kan utföras manuellt. Det är med andra ord arbeten som inte kräver mänskliga egenskaper utan kan automatiseras via en dator.

Användning inom skolan

I år är det första gången som kommunen digitaliserat hela skolvalsprocessen.

– Vi har använt robotarna initialt till skolplaceringar för de barn som ska in i förskoleklass. Vi har därmed sparat upp till 600 arbetstimmar, säger Jonas Eriksson, digital strateg vid barn- och skolförvaltningen i Lund.

Det är algoritmer som skapat hela processen, från ansökning via e-tjänst till utskickade beslut. Nu ser kommunen fler områden inom skolan där robotarna skulle kunna göra nytta.

– Vi skulle kunna använda robotar till alla ansöknings- och placeringsförfaranden för att registrera elever till förskola, grundskola och fritidshem.

Robotar som komplement

Enligt Åsa Melvanius handlar det inte om att automatisera bort tjänster. Tanken är istället att robotar främst ska ta över enklare processer som administrativt arbete, så att de anställda kan fokusera på annat.

– Vi har fortfarande ett jättestort rekryteringsbehov, så robotarna är snarare ett komplement. Vi ska inte göra robotarnas jobb, utan vi ska göra det vi människor är bra på, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.