Rocklegend lever än

Uppdaterad
Publicerad

Arlövs stolthet Kal P Dal tycks leva för evigt, trots att det är 27 år sedan han dog.

Nyligen utkom en biografi om rockikonen och snart blir hans liv även musikal på Slagthuset i Malmö.

– Han var sig själv och aldrig tillgjord. Han hade aldrig någon PR-plan utan körde vara på, säger regissör Robert Lillhonga.

Musikalen utspelar sig under en enda kväll, när debutplattan ”Till Mossan” skulle spelas in i en studio vid Värnhemstorget. Sven Melander spelar den förfärade skivbolagsdirektören som upptäcker att Kal P Dal inte har föreberett någonting till inspelningen.

– Han är tagen av situationen. Det är en kaosartad inspelning och han drivs mellan hopp och förtvivlan, säger Sven Melander om karaktären han spelar.

Tidsresa till 70-talet

Teamet bakom musikalen har lagt ner mycket arbete på att få allt så autentiskt som möjligt. De har en exakt kopia av den knallert, som gav Kal P Dal hans namn. Dessutom har de fått tag på en T-shirt som bars av sångaren på scen.

– Den till och med luktar sent 70-tal, säger regissören Robert Lilhonga stolt.

Skådespelaren Nic Schröder förberedde sig inför rollen som Kal P Dal genom att titta på gamla klipp.

– Men jag insåg att det mesta finns mellan raderna i musiken. Det bästa är att inte tänka så mycket och bara ge sig hän.

Känd från Smygehuk till Boden

Kal P Dal har idag både ett pågatåg uppkallat efter sig och en egen gata i Arlöv. Men trots den extremt breda skånskan, slog han även på andra håll i landet.

– Jag har pratat med en ishockeyspelare i Boden, som berättar hur stor Kalle är där, vilket ju är fantastiskt med tanke på hans skånska, men det var väl exotiskt. Som Kalle själv sa ”rock kan bara sjungas på tre språk: engelska, danska och skånska”, citerar Robert Lillhonga.

– Folk i Stockholm rynkade på näsan till en början med tanke på skånskan, men så upptäckte ju alla att skånska – det är ju rock ´n roll, säger Sven Melander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kal P Dal

Mer i ämnet