Rök från stearinljus nyttigt för hjärtat

Uppdaterad
Publicerad
Partiklarna från ett brinnande stearinljus kan få dig att må bättre. Men det ska vara ett vanligt vitt ljus – utan vare sig färg eller doft.

Tidigare har forskning visat att det finns en stark koppling mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlsjukdomar. Men nu kan alltså en ny avhandling från Lunds tekniska högskola visa att partiklar från brinnande stearinljus också kan vara välgörande.

Måste brinna stilla

Det är Christina Isaxon som skrivit en avhandling i ergonomi och aerosolteknologi. Och hon har funnit att variationen i hjärtfrekvensen ökar när man andas in stearinrök. Variationen tyder på ett väl fungerande hjärta och nervsystem. Om variationen minskar så tyder det på att kroppen har blivit utsatt för något som den inte mår bra av.

Varför det är så vet inte forskarna.  En gissning är att det är kalium- och natriumsalterna i röken som är nyttiga. Bäst är ett ljus som brinner riktigt stilla. Det avger mycket saltpartiklar och väldigt lite sot. Ju mer lågan fladdrar, desto högre blir sothalten.  Och det ska alltså vara ett vanligt vitt ljus utan färg eller doft.

Forskar vidare

Eftersom vi tillbringar så mycket tid i våra hem är det intressant att undersöka luften där. Christina Isaxons forskning visar att partikelhalten ökar när vi till exempel steker mat, använder brödrosten eller tänder stearinljus.

I sin framtida forskning ska hon titta vidare på vilka egenskaper hos stearinpartiklarna som kan förklara de positiva effekterna på hjärt- och kärlsystemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer