Foto: Länsstyrelsen i Skåne

Skolorna bryter mot tobakslagen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det gått 18 år sedan tobakslagen infördes är rökning fortfarande accepterat på många skolgårdar – det konstaterar nu Länsstyrelsen.

Enligt lagen har svenska barn och ungdomar rätt till en rökfri skolmiljö, men så är sällan fallet. Länsstyrelsen har besökt 10 skånska gymnasieskolor och funnit rökare på samtliga – i snitt 13. På två av skolorna kunde dessutom notera vuxna som rökte tillsammans med ungdomarna.

På nio av skolorna fanns tydliga skyltar om rökförbud, ändå fanns det speciella rökrutor eller rökkurer.

– Länsstyrelsen och kommunerna har gjort för lite tillsyn och nu måste vi bli bättre, säger Håkan Johansson, alkohol- och tobakshandläggare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Kommunerna har prioriterat bort frågan trots att de har ansvar för tillsynen. I många fall avsätts inte de resurser som krävs för att bedriva effektiv tillsyn. Det är viktigt att de enskilda handläggarna får uppbackning i sina kommuner, säger Håkan Johansson.

I veckan fortsätter tillsynen på skolor i ytterligare tre skånska kommuner.

Vad säger lagen?

Rökning är förbjuden i lokaler som är avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom samt på skolgårdar och på motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem.

En paragraf i lagen tillåter rökning i miljöer där det annars är förbjudet – exempelvis i lokaler som är avsedda för hälso- och sjukvård – om det sker i speciellt avsatta utrymmen. Undantaget gäller dock inte i skolor eller på skolgårdar.

Om en skola inte arbetar för att få bort rökning från sitt område kan kommunen tvinga den genom förelägganden och viten. Det sistnämnda är dock mycket ovanligt.

Källa: Svensk författningssamling och länsstyrelsen i Skåne  (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.