– Det är ett fantastiskt fint naturområde, säger Rolf Sjöberg om Kristianstads Vattenrike, som tack vare hans förslag ska bli en del av Skåneleden.

Skåneleden byggs ihop med vattenrikets vandringsled

Publicerad

För sex år sedan skickade Rolf Sjöberg in ett medborgarförslag till Kristianstad kommun om att bygga ihop den vandringsled som går genom vattenriket med Skåneleden. Kommunen satsar nu 2,6 miljoner kronor på att genomföra idén.

Skåneleden är över 100 mil lång, och endast en liten del av sträckan går i dag genom Kristianstad.

– Det är en vit fläck här, och det tyckte jag var synd. Skåneleden borde gå genom Kristianstad kommun, säger Rolf Sjöberg som skickade in sitt medborgarförslag år 2012.

Nu har kommunen nappat på förslaget och klubbat igenom 2,6 miljoner kronor i nästa års budget till att påbörja projektet. Pengarna ska gå till att göra i ordning lederna och utrusta dem med bland annat skyltning, torrdass, vindskydd och rastplatser.

”Det känns hedrande”

Den föreslagna sträckan är 14 mil lång och har delats upp i tre etapper. Senast år 2023 ska hela vandringleden stå färdig.

Nyligen fick kommunen ett statligt bidrag för lokala naturvårdsprojekt på 655 000 kronor till arbetet med första etappen. Den sträcker sig från Norra Lingenäset till Gropahålet, och planen är att den ska stå färdig i slutet av 2019.

Rolf Sjöberg är glad över kommunens beslut att avsätta pengar till projektet.

– Det är fantastiskt roligt. Det känns hedrande att mitt förslag gått igenom, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristianstad

Mer i ämnet
Mer Skåne
Mer Nyheter