Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och följ med på husesyn på det nya sjukhusbygget i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

Rörpost och robotar i kulverterna – följ med in i Malmös nyrenoverade sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

I fem år har det byggts på sjukhusområdet i Malmö och om ett år börjar inflyttningen. Det blir nya vårdavdelningar men också ett nytt laboratorium och bårhus. För många patienter kommer nybygget innebära att man slipper dela rum med andra patienter.

På intensivvårdsavdelningen får varje patient ett eget rum och här kommer högtalare spela anpassad musik för patienterna. Det medicinska teamet har ansvar och överblick över två rum med var sin patient.

– Patienterna har stora enkelrum så att det blir bättre för både patienter, personal och anhöriga som kan vara hos patienterna på ett annat sätt, säger iva-sjuksköterskan Malena Seydlitz.

Robotleverans och rörpost

I kulvertarna kommer självkörande truckar leverera allt gods inom sjukhusområdet.  Det blir också ett utbyggt och uppdaterat rörpostsystem där kan man skicka allt från provrör, medicin, verktyg eller blodpåsar.

Se robotarna och rörpostsystemet i klippet ovan

– Annars hade man behövt gå med proverna. Så rörpost är verkligen ett superhjälpmedel, säger Helene Holmqvist, kommunikatör på Sus.

244 enkelrum

Totalt kostar bygget cirka 12 miljarder kronor och förutom nya vårdavdelningar och operationssalar blir det ett nytt laboratorium, ett nytt bårhus och logistikcentrum. Det blir 10 vårdavdelningar med 244 enkelrum. Tanken är att det ska bli mindre smittspridning och att läkande patienter får en lugnare miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.