Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bernard Levall håller i en ovanligt stor sockerbeta. ”Oj, den här var tung”. Foto: Firas Razak.

Succéår för sockerbetan tack vare vädret

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt rekordår för sockerbetan kan vara här. Årets milda väder är en ingrediens i framgångsreceptet. Förra sommarens torka är en annan.

För ett halvår sedan planterades fröna till de sockerbetor som nu skördas. Redan då kunde lantbrukarna ana att betorna förmodligen skulle bli något utöver det vanliga.

Beroende av vädret

Förra årets varma och torra sommar la en bra grund. Odlingsjorden fick en fin struktur tack vare vädret. Det tillsammans med ett tidigt vårbruk i år har bidragit till en bra sockerbetsskörd.

Fredrik Larsson är lantbrukare. Han kommer att tjäna mer pengar i år tack vare den framgångsrika sockerbetsskörden. Foto: Firas Razak.

– Årets väder har verkligen varit gynnsamt, berättar Fredrik Larsson som är lantbrukare. En tidig vår ger en tidig skörd och ju längre betorna får gro till sig i jorden desto bättre brukar det bli. Dessutom har vi haft regn när vi behövt det och en mildare sommar än förra året.

Rekordår på gång

Ett normalt skördeår väger en sockerbeta knappt ett kilo. Hittills i år har de största betorna vägt upp mot tre kilo. Årets betor innehåller procentuellt sett lika mycket socker som vid ett normalår, vilket är mellan 16-17 procent. Men eftersom betorna är större blir det mer socker.

Senast betorna var såhär stora var 2014. Bernard Levall är betkonsulent på Nordic Sugar och är inte helt främmande för att det kan vara ett nytt rekordår på gång.

– Om vädret fortsätter vara såhär bra så är det absolut inte omöjligt att årets skörd springer om rekordåret vi hade 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer