För ett halvår sedan planterades fröna till de sockerbetor som nu skördas. Redan då kunde lantbrukarna ana att betorna förmodligen skulle bli något utöver det vanliga.
Beroende av vädret
Förra årets varma och torra sommar la en bra grund. Odlingsjorden fick en fin struktur tack vare vädret. Det tillsammans med ett tidigt vårbruk i år har bidragit till en bra sockerbetsskörd.
– Årets väder har verkligen varit gynnsamt, berättar Fredrik Larsson som är lantbrukare. En tidig vår ger en tidig skörd och ju längre betorna får gro till sig i jorden desto bättre brukar det bli. Dessutom har vi haft regn när vi behövt det och en mildare sommar än förra året.
Rekordår på gång
Ett normalt skördeår väger en sockerbeta knappt ett kilo. Hittills i år har de största betorna vägt upp mot tre kilo. Årets betor innehåller procentuellt sett lika mycket socker som vid ett normalår, vilket är mellan 16-17 procent. Men eftersom betorna är större blir det mer socker.
Senast betorna var såhär stora var 2014. Bernard Levall är betkonsulent på Nordic Sugar och är inte helt främmande för att det kan vara ett nytt rekordår på gång.
– Om vädret fortsätter vara såhär bra så är det absolut inte omöjligt att årets skörd springer om rekordåret vi hade 2014.