Rasha Hamid blev först rädd av polisinsatsen, men tycker i efterhand att den var bra. Foto: Firas Razak

Polisinsatsen på Rosengård: ”Jättebra, men skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan genomförde polisen Operation hagelstorm. På Rosengård gjorde polisen stora tillslag, något som först skrämde de boende – men sedan välkomnades.

När SVT Nyheter Skånes reportrar möter folk i Rosengårds centrum tre dagar efter den massiva polisinsatsen är många positivt inställda till polisens närvaro.

– Det har varit så mycket skjutningar, så mycket narkotika. Så jag tycker att det är jättebra, säger Zeynab Ibrahim.

– Min första känsla var att jag väldigt rädd. Jag visste inte varför de var här och varför de var så många. Men sedan förstod jag att syftet var att de var ute efter kriminella. Det gav mig trygghet, säger Rasha Hamid.

Skrämde folk

Samtliga som SVT får kontakt med i Rosengård tycker att polisinsatsen var bra även om flera av dem först blev skrämda när ett stort antal poliser vällde in i stadsdelen.

- Jag har varit i Sverige i 30 år och jag har aldrig sett något liknande. Det var som i en film, säger en man som vill vara anonym.

Han berättar att han låste in sig eftersom han trodde att det var krig. Efteråt förstod han varför polisen var där och tycker att det var bra.

– Syftet ifrågasätter jag inte, tvärtom, det är jag hundra procent för. Men hur det genomfördes var djupt skrämmande, säger mannen.

Operationens resultat

Under insatsen Hagelstorm som under tre dagar genomfördes på Rosengård, Nydala, Lindängen och Holma Krocksbäck sökte polisen igenom 729 fastigheter och trappuppgångar, fyra husrannsakningar genomfördes och cirka 2 000 fordon kontrollerades.

Resultatet var bland annat att man hittade 39 vapen, 1 kilo sprängdeg och en större mängd ammunition. Polisen omhändertog även 67 200 kronor, upprättade 41 polisanmälningar och frihetsberövade 12 personer. 

Se vad Rosengårdsbor tycker om polisens insats under Operation hagelstorm i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.