Malmö stad gör sig inte skyldig till någon diskriminering rörande Rosengårdsbadet anser DO. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rosengårdsbadet könsdiskriminerar inte

Publicerad

Efter den senaste tidens diskussion om könsseparerade badtider på kommunala badhus, har Diskrimineringsombudsmannen (DO) granskat Rosengårdsbadet. De tider då endast kvinnor fått bada har varit inom föreningsverksamheten och utanför ordinarie öppettider.

DO har utrett flera badhus i Malmö kommun med anledning av könsseparerade badtider. När turen kom till Rosengårdsbadet att utredas, frågade DO Malmö stad om ytterligare underlag.

Malmö stad skriver till DO att skolor och föreningar har möjlighet att boka anläggningen efter att den har stängt för allmänheten. Vissa av de föreningar som då hyr lokalen inriktar sig särskilt till kvinnor.

LÄS MER: DO: Vissa könsseparata badtider diskriminerar

Malmö stad skriver också i sitt yttrande att: ”Rosengårdsbadet riktar sig till Malmös skolor och föreningsliv med den övergripande målsättningen att främja simkunnighet för alla Malmöbor.”

Eftersom badet nyttjades av föreningar utanför ordinarie öppettider där inte allmänheten påverkades, bedömde DO att Malmö stad inte gjorde sig skyldig till någon diskriminering.

DO skriver till SVT Nyheter Skåne att föreningarna inte har innefattats i deras granskning. De skriver också att rent allmänt innefattas även föreningar som erbjuder tjänster till allmänheten av diskrimineringslagens förbud mot könsdiskriminering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer