Rosengårdsbor protesterar mot utförsäljning av allmännyttan

Uppdaterad
Publicerad
Ett hundratal Malmöbor manifesterade under lördagen mot planerna på en utförsäljning av allmännyttan i Rosengård som ska finansiera det stora byggprojektet Culture Casbah.

– Jag är här för att vi är emot att de ska sälja våra hus, säger Fadumo Abdi som bott länge i Rosengård och som befann sig på manifestationen på Rosengård.

Hon är orolig att hyrorna kommer att höjas.

På torsdag ska kommunfullmäktige i Malmö besluta om det 22 våningar höga, bostads- och kontorsbygget Culture Casbah i Rosengård.

För att finansiera bygget ska MKB tillsammans med tre privata fastighetsägare bilda ett nytt bolag som ska bygga och äga det nya bostads- och kontorsbygget. Planen är att MKB ska sälja 1 650 av sina lägenheter i Rosengård till det nya bolaget.

Oroliga för hyrorna

Bygget beskrivs av förespråkarna som ett lyft för miljonprogramsområdet, men många är oroliga över att en utförsäljning leder till högre hyror och att de som bor i stadsdelen inte kommer att ha råd att bo kvar.

– Det är bra att de bygger, men det är inte bra att de bygger för människor som redan har det bra, säger Taha El-Ali som också bott på Rosengård i många år.

– Det är synd att de ska sälja lägenheterna till privata. Vi är inte så rika att vi kan betala dyrare hyror, säger Alya Alkhafagi som deltar i manifestationen.

Avfärdar kritiken

Styrelseordföranden för Malmös socialdemokrater Joakim Sandell säger till Sydsvenskan att han försvarar affärsupplägget och avfärdar kritiken mot att upplägget skulle innebära att Socialdemokraterna säljer ut allmännyttan.

– Det nya bolag som skapas kommer MKB att äga till 25 procent och ha ordförandeskapet i. Man kommer att jobba efter MKB:s uthyrningspolicy och MKB kommer att ha förköpsrätt. Så jag skulle inte säga att det här är en utförsäljning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer