Rullstolsburen fast när hiss renoveras

Publicerad

Rullstolsburne Dariusz Sosinski riskerar att bli fånge i sin egen lägenhet. Husets hiss ska renoveras. I tre veckor.

I förra veckan fick rullstolsburne Dariusz Sosinski veta att hissen i hyreshuset där han bor ska skulle stängas av för reparation redan på måndag. Och det är alldeles för kort varsel anser både han och Hyresgästföreningen.

Dariusz Sosinski bor med sin fru och tre barn på tredje våningen i ett åttavåningshuset på Claesgatan i centrala Malmö. Han är beroende av hiss för att ta sig till och från lägenheten så när han i torsdags fick se en lapp på hissdörren fick han en chock; hissen skulle vara avstängd mellan första och nittonde september.

Besked borde ha kommit tidigare

– För mig betyder det ett helvete under tre veckor att jag inte ens kan gå ut. Så det är hemskt för mig att inte fungera plus att det är tid för valet och jag kan inte gå till vallokalen, säger Dariusz Zosinski.

Dariusz Sosinski hade velat ha besked om renoveringen långt tidigare.

– Man skulle ha gått ut med under våren att den här renoveringen är planerad till hösten. Då skulle jag ha förberett mig och planerat i semester eller hittat bekanta som vi kunde bo hos under den här tiden, säger Dariusz Sosinski.

Fler grannar kritiska

Flera av grannarna Sydnytt pratat med är också kritiska till den sena informationen och även Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot fastighetsägaren.

– Jag tycker det är fullständigt orimligt. Det är väldigt kort tid, jag tycker att åtminstone tre månader innan borde de ha sagt till eftersom detta är ett arbete som vållar stora problem för de boende, säger Mats Lindahl, jurist på Hyresgästföreningen.

Fastighetschef medger fel och backar

När Sydnytt når Stena Fastigheters fastighetschef i Malmö medger han att man gjort fel.

– Det är helt rätt att det är alldeles för sent. Det är en miss från vår sida att det har kommit upp så sent. Vi skjuter på den här hissrenoveringen så den är framflyttad till oktober månad. säger Lennart Westerlund, fastighetschef på Stena Fastigheter.

Under dagen har Stena Fastigheter tagit bort lappen på hissdörren och man kommer gå ut med ny information. De som känner en oro inför hissrenoveringen kan vända sig till fastighetschefen eller fastighetsförvaltaren.

För Dariusz Sosinski innebär beskedet att han får mer tid att försöka hitta en lösning, men han är ändå inte nöjd.

– Det blir lite längre tid att planera men det är synd att de inte gick ut med informationen innan sommaren. Då hade man kunnat planera sin semester och då hade jag kunnat resa någonstans. Nu har jag förbrukat min semester och då är enda lösningen att jobba hemifrån och sitta hemma i tre veckor, säger Dariusz Sosinski.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.