Anne-Lie Kronohage har opererats tio gånger i Sverige – nu väntar operation i London, men trots att hon är rullstolsburen får hon inte med sig någon assistans. Foto: Privat

Rullstolsburna Anne-Lie nekas assistans för utlandsoperation

Publicerad

Anne-Lie Kronohage är rullstolsburen och har under många år lidit av sjukdomen endometrios och svåra smärtor i magen. Hon har opererats tio gånger i Sverige men läkarna har inte kunnat hjälpa henne med buksmärtorna. Men hoppet tändes när hon fick chansen till specialistvård i England.

Nu har hon väntat sex månader på operation i London som godkänts av Försäkringskassan. På fredag ska hon resa från Malmö till London och på måndag är det operation. Men Anne-Lie Kronohage känner inte att hon klarar av att resa ensam utan hjälp före och efter sjukhusvistelsen.

– Jag kan inte rulla min rullstol själv överallt, särskilt inte efter en bukoperation. Jag klarar inte ens av att packa min resväska.

Ansökte om assistans

Förutom smärtor i magen har Anne-Lie Kronohage skadade handleder. Just nu har hon personlig assistans 12 timmar per månad i sitt hem och trygghetslarm. Därför ansökte hon om att få med sig en ledsagare från Malmö stad under en månad i samband med operationen i London. Enligt socialtjänstlagen har den som inte själv kan tillgodose sina behov, eller kan få dem tillgodosedda på något annat sätt, rätt till bistånd för att kunna ha en skälig levnadsnivå och ett självständigt liv.

Men Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö avslår Anne-Lie Kronohages ansökan om att få med sig assistans till England. I beslutet står det att det sökta biståndet ”inte omfattas i skälig levnadsnivå enligt socialtjänstlagen”.

Kommunen vill inte kommentera enskilda ärenden och i ett mejlsvar till SVT skriver Eva Ersson, sektionschef för Hälsa-, vård, och omsorgsförvaltningen, Malmö Stad att: ”En individuell bedömning görs utifrån de uppgifter och underlag som lämnas vid ansökan om bistånd enligt SoL 4 kap 1§”.

Även Funktionsstödsförvaltningen avslår ansökan med motiveringen att hon vanligtvis klarar av en del dagliga rutiner i sitt hem och därför inte har en tillräckligt stor funktionsnedsättning för att få assistans enligt lagen om LSS.

Fast besluten

Om Anne-Lie Kronohage vill överklaga ska hon skriva till Förvaltningsrätten i Malmö. Men det är bara några dagar kvar till avresa, och hon är kritisk till kommunens agerande.

– Det är fel att hänvisa mig till att starta en juridisk process när mitt vårdbehov är akut. Operationen är ju godkänd av Försäkringskassan och flyget avgår på fredag, säger Anne-Lie Kronohage.

Men hon är fast besluten att resa till England.

– Jag ska opereras på måndag. Om jag måste så lånar jag pengar för att kunna ta med mig någon som kan hjälpa mig. Detta är mitt liv. Jag är så sjuk och har otroliga smärtor som jag inte orkar leva med längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Malmö

Mer i ämnet