Rusning efter ved – nu stänger handlaren hemsidan

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på ved i Skåne. Det är många som vill sänka sina elkostnader genom att elda mer.

En som märkt det är vedhandlaren André Berg på Hörups ved på Österlen. Här har försäljningen rusat i höjden och lagret är tomt.

På Hörups ved råder en febril aktivitet. Här har man all möda i världen att hinna med efterfrågan från kunderna. Affärerna har gått så bra att André Berg inte längre tar emot några nya beställningar och han har också stängt ner sin hemsida, vilket P4 Malmöhus var först att berätta.

Vad är det då som drivit upp försäljningen?

– Dels de höga elpriserna, dels coronan. Folk har jobbat hemma och då har de också eldat mer, säger André Berg.

Måste torka

Redan förra året så ökade försäljningen. Många började jobba från sina fritidshus på Österlen när pandemin slog till och behövde ved för att värma upp dem. Men i år är ökningen ännu större sedan elpriserna stigit till rekordnivåer. Det har lett till att försäljningen för Hörups ved ökat med 70 procent det här året.

Och när det nu sinar i vedlagret så är det inte bara att gå ut och hugga nytt. Veden måste torka innan den kan användas. Det gör att André Berg inte kan leverera nya beställningar förrän efter nyår.

– Det är klart att det är roligt att det går bra, men det är inte roligt att behöva säga nej till en kund. Det är första gången jag måste det på tio år, säger André Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.