Lekutrustningen i Stadsparken kontrollerades den 21 maj, och då hittades inga brister på den aktuella rutschkanan. Foto: SVT

Rutschbanetillverkare utreder orsaken till lekplatsolycka

Publicerad

Tillverkaren av den rutschkana där 4-åriga Nea förlorade en del av sitt finger i början av juli, försöker nu ta reda på vad som har orsakat sprickan som Neas finger fastnade i.

Neas finger fastnade i en spricka mellan sittdelen och kanten på rutschkanan och skars av när familjen var på lekplatsen i Lunds stadspark i början av juli.

Lunds kommun kontaktade den danska tillverkaren Monstrum direkt efter olyckan som skickade en snickare till Lund för att titta på rutschkanan.

Svårt att veta hur skadan har uppstått

– Vi kunde snabbt konstatera att den var trasig, men om det är någon som har förstört den medvetet eller om skadan har uppstått på något annat sätt kunde vi inte se, säger Ole Barslund Nielsen, som är en av ägarna till företaget.

Ole Barsholt Nielsen, vd och ägare av lekplatstillverkaren Monstrum. Foto: Monstrum

Enligt honom är det första gången en så allvarlig olycka inträffar på en av företagets lekplatser, men han betonar att de ser mycket allvarligt på det som inträffat och att företaget känner ett stort ansvar för sina produkter. Därför har företaget nu satt igång en utredning för att ta reda på om det finns något fel på själva produkten.

 – Vi måste göra en grundlig analys för att undvika att något liknande händer igen. Det är en sak att vi uppfyller alla säkerhetskrav, men det är viktigt att vi fortsätter att utveckla säkerheten på våra produkter också.

Det värsta tänkbara

Tillsynen av lekplatserna ligger på kommunen och lekutrustningen i Stadsparken kontrollerades senast den 21 maj. Då hittades inga brister på den aktuella rutschkanan.

– Det här är den värsta tankbara situationen och det är förfärligt att flickan har skadats, säger Ole Barslund Nielsen till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.