Adam Boethius på utgrävningsplatsen i Sölvesborg i somras. Foto: SHMM arkeologerna

Rutten fisk förändrar vår historiesyn

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Lunds universitet har gjort en oväntad upptäckt som tyder på att vi i Norden var bofasta tidigare än man fram tills nu trott.

Utanför Sölvesborg i Blekinge har Lundaforskare gjort världens äldsta fynd av masslagrad fermenterad fisk. Fyndet tyder på att det fanns komplexa samhällen i Norden långt tidigare än man hittills trott.

– Vi har hittat en grop där man fermenterat fisk vilket tyder på att befolkningen i Norden vid den här tiden kan ha varit bofast. Vid den här tiden, för 9 200 år sedan, har man annars inte hittat bevis för att det fanns bofast befolkning på någon annan plats än i mellanöstern, säger osteologen Adam Boethuis som gjort upptäckten.

Konservering utan salt

Fermentering är en typ av konservering som kan göras utan att använda salt, ett ämne som var okänt på den här tiden.

– Det kommer att förändra hur man tolkar den här tiden, säger Adam Boethius, vars fynd i dag publiceras i den ledande arkeologiska tidskriften Journal of Archaeological Science.

För 9 200 år sedan hade isen nyligen, relativt sett, dragit sig tillbaka. Fram tills nu har man trott att människorna här var nomader vid den här tiden.

– Traditionellt har man sett de här människorna som mobila, där man följer djur. Men möjligheten att kunna fermentera maten, konservera den, gör att man kan leva bofast. Det här ger en helt annan förstålse för hur man kunnat leva i den här miljön, säger Adam Boethius.

Uppseende mängd fiskben

Eftersom man vid denna tidpunkt inte hade tillgång till salt eller kunde göra keramiska kärl har man surat fisken med hjälp av bland annat tallbark och sälfett, varpå alltsammans lagts i säl- och vildsvinsskinn som sedan grävts ned i en grop som täckts med lerig jord. En förutsättning för att kunna göra den här typen av fermentering är ett kallt klimat.

Utgrävningarna i Sölvesborg är nu avslutade. Men mängden fiskben som hittades i fermenteringsgropen var uppseendeväckande.

– Jag har räknat ut att det skulle motsvara 60 ton sötvattensfisk, säger Adam Boethius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.