Socialdemokraterna i Skåne föreslår att digitala vårdval endast ska kunna göras på 1177.se. Foto: 1177/Fanni Olin Dahl/TT

Patienter byter vårdcentral av misstag – nu vill (S) ändra reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om att patienter listat sig hos Kry av misstag, föreslår nu Socialdemokraterna i region Skåne att reglerna för att välja vårdcentral ska ändras. Enligt alliansstyret är en översyn redan på gång.

I början av oktober slog läkare larm om att patienter listar sig hos Krys vårdcentral utan att veta om det, och att de då väljer bort sin vanliga vårdcentral.

Via 1177 eller blankett

Socialdemokraternas motion handlar om att man inte längre ska kunna lista om sig via vårdgivares egna hemsidor eller appar. Istället ska omlistningar bara kunna ske via 1177.se eller en fysisk blankett.

Mattias Olsson (S), andre vice ordförande i primärvårdsnämnden, ligger bakom förslaget.

– Det är mycket personal på vårdcentralerna som har hört av sig och berättat att det nästan dagligen kommer personer som inte har förstått att de listat om sig till Kry, säger han.

L: ”Socialdemokraterna slår in öppna dörrar”

Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att regionen håller på att se över regelverket kring listning av patienter.

– Uppdraget är givet till våra tjänstemän att göra en översyn och det kommer tillbaka ett förslag där vi ska ändra regelverket, så man får säga att socialdemokraterna slår in öppna dörrar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.