Foto: TT

(S) anklagar Alf Jönsson för att ha gett fel information till politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Skåne kräver på nytt att Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) ska rådfrågas om riskerna med införandet av det nya amerikanska journalsystemet i Skåne. Enligt Mattias Olsson (S) har regiondirektör Alf Jönsson lämnat felaktig fakta till regionstyrelsen.

– Det här handlar om skåningarnas integritet och vår trovärdighet. Det som också stör mig är att vi investerar miljardbelopp i det här projektet och då vill man inte att myndigheterna ska stoppa det här när vi väl tryckt på startknappen, säger Mattias Olsson (S), i regionstyrelsen i Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Socialdemokraterna föreslog redan vid regionstyrelsens möte den 10 december att regionen skulle inhämta information från IMY, tidigare Datainspektionen. Frågan gäller hur myndigheten ser på riskerna med överföring av den skånska patientdatan till det USA-ägda bolaget Cerner som regionen skrivit avtal med.

Förslaget kom efter att SVT Nyheter Skåne uppmärksammat att överföringen riskerar strida mot svensk och europeisk lagstiftning. Enligt amerikansk lag har amerikanska myndigheter som FBI och CIA rätt att hämta in uppgifter från USA-ägda bolags servrar, oavsett var i världen informationen finns.

IMY förordar samråd

Enligt Mattias Olsson (S) avfärdade regiondirektör Alf Jönsson Socialdemokraternas förslag om att kontakta IMY. Vid regionstyrelsens möte den 10 december ska regiondirektören ha sagt att IMY bara granskar i efterhand.

– Är det verkligen rimligt, tänkte jag då, säger Mattias Olsson (S), som vid ett senare tillfälle tog kontakt med en jurist på IMY.

Han fick då veta att myndigheten tvärtom förordade ett så kallat samråd med IMY, om det finns risk för att känsliga personuppgifter hamnar i orätta händer. Mattias Olsson (S) blev förvånad över att det visade sig att regiondirektören hade fel.

– Vi kom med ett skarpt förslag. Avfärdar man det, då måste man vara tvärsäker, säger Mattias Olsson (S).

Ännu ingen dialog med IMY

SVT Nyheter Skåne har tagit del av en mejlväxling mellan Mattias Olsson (S) och en jurist på IMY. Juristen bekräftar idag i ett mejl att det visst är möjligt att inhämta synpunkter från myndigheten i ett tidigt skede innan patientuppgifter börjar överföras.

Enligt IMY har Region Skåne ännu inte haft en dialog med IMY om det nya journalsystemet.

Regiondirektör Alf Jönsson kommenterar inte anklagelsen om att han lämnat felaktig information till regionstyrelsen. Istället hänvisar han i ett mejl till SVT till den utredning som ska göras av de juridiska frågorna kring hanteringen av skåningarnas känsliga patientuppgifter.

I mejlet skriver regiondirektören: ”I samband med denna utredning kommer även dialog föras med IMY, tidigare Datainspektionen, oaktat att det inte uttrycks i beslutet.”

Mångmiljardaffär i skånsk sjukvård

Beslutet om en juridisk utredning av Skånes Digitala Vårdsystem, SDV, tog regionstyrelsen den 10 december efter att SVT uppmärksammat och granskat riskerna.

Region Skåne har tecknat ett mångårigt avtal med det amerikanska bolaget Cerner värt närmare 3,9 miljarder kronor. I affären ingår bland annat ett nytt digitalt journalsystem för hela den skånska vården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SDV

Mer i ämnet