Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ska jobba med att återskapa förtroendet i de områden där vi har tappat, säger Joakim Sandell, ordförande för S i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

S om väljartappet till Nyans: ”De har ljugit om att vi vill förbjuda slöja”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna är fortsatt stadens största parti i Malmö. Men i stadsdelen Rosengård har partiet tappat stort, framförallt till det nya partiet Nyans.

Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, menar att det egentligen är för tidigt att dra några slutsatser om varför partiet tappade så många röster på Rosengård.

Men han pekar på två sannolika orsaker: Ett lågt valdeltagande och partiet Nyans framgångar i stadsdelen.

– Nyans har varit väldigt aktiva på Rosengård och spridit konspirationsteorier om LVU och svensk socialtjänst, säger Joakim Sandell.

Förnekar påstående om slöja

Enligt Joakim Sandell har företrädare för partiet också ljugit om att Socialdemokraterna vill förbjuda slöja. Detta ska han ha hört under en debatt i en moské.

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel skriver i ett sms till SVT att han har pratat om S i Danmark gällande slöjan och att  ”det är S som har spridit desinformation om oss för att inte tappa röster till oss”.

Valresultatet ska analyseras

Socialdemokraterna har traditionellt sett varit väldigt starka i Rosengård. I förra valet var valdistriktet Herrgården Socialdemokraternas starkaste fäste med 77 procent av rösterna. I år var den siffran nere i 43 procent.

Varför partiet tappade så stort ska man nu analysera på djupet. Han menar att det finns saker för partiet att lära av årets valrörelse.

– Det är nog många i våra socialt utsatta områden runt om i landet som upplever att man pratar om dem i stället för till dem och det får vi ta till oss, säger Sandell.

Små valdisktrikt

Men Joakim Sandell vill också tona ner betydelsen av Nyans framgångar. Han pekar på att valdistrikten i Rosengård är små, och även om procentsiffrorna är höga, menar han att det totalt inte rör sig om så många väljare som lämnat S.

– I Rosengård finns cirka 15 000 röstberättigade och av dem har vi tappat runt 1 800 röster, säger Joakim Sandell.

Se i klippet varför han är kritisk till partikamraten Anders Ygemans utspel om etnicitet i utsatta områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.