Här drev judiska församlingen sommarkoloni och kursgård under många år. Foto: SVT/Ylva EspingVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så blev judiska barnkolonin i Höllviken ett fastighetsklipp

Judiska församlingen fick 12 miljoner för fastigheten – två år senare såldes barnkolonin vidare för 27 miljoner kronor.

Judiska församlingen bedrev i många år sommarkoloni och kursgård i den gula träfastigheten i centrala Höllviken.

Med minskat antal barn som åker på kollo och och stora renoveringsbehov beslöt församlingen för ett par år sedan att sälja fastigheten.

– Den kostade mycket att hålla igång och krävde renoveringar. Vi fick ett bud från JM på 10-11 miljoner kronor men de stötte på patrull och drog sig ur, säger Fred Kahn, tidigare ordförande i Judiska församlingen i Malmö.

Steg 15 miljoner

Judiska församlingen hade tänkt bygga seniorlägenheter på tomten men Vellinge kommun ville inte tillåta bebyggelse på två och ett halvt plan.

Enligt Vellinges planarkitekt Johan Helgeson ville kommunstyrelsen ha hus i högst två våningar.

– En annan byggmästare bjöd 9,5 miljoner för fastigheten men då dök Ängdala Park upp och bjöd 12 miljoner, säger Fred Kahn.

Ängdala Park AB, ett nystartat företag, fick köpa fastigheten för 12 miljoner kronor hösten 2014 och sålde den vidare två år senare för 27 miljoner till Trivselhus.

Är det rekord att en fastighet stiger så mycket i värde på två år?

– Jag kan bara hålla med dig. Det är magiskt. Bristen på bostäder gör att jakten på mark är stor bland alla byggherrar, säger Remus Cismas, mäklare på Bjurfors.

Ovanligt läge

Trivselhus har nu styckat av fastigheten i åtta villatomter som säljs för 3.650.000-3.750.000 kronor styck

Tomterna lades ut för försäljning i mitten av februari. Sex av åtta tomter är redan sålda.

– Läget är väldigt bra, i ett uppvuxet centralt område. I normala fall säljs bara tomter i utkanterna av storstäderna för nyproduktion, säger Remus Cismas.

På Trivselhus är markutvecklaren Sture Lamme inte särskilt förvånad över prisstegringen.

– Det har gjorts en planändring för marken som förändrar hela marknadsvärdet. Höllviken är attraktivt i sig och prisbilden är hög, säger Sture Lamme.

– Det är alltid lätt att titta tillbaka och säga att det här blev en jättebra affär. Men det var en riskaffär när Ängdala köpte, säger Jonas Blomquist, på Maqs advokatbyrå som företräder Ändala Park.

Enligt advokat Jonas Blomquist gjorde Ängdala Park bedömningen att man skulle kunna få igenom en detaljplaneändring, men det var inget som bolaget kunde vara säker på.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer