Se hur lundaforskaren Per Henningsson byggde upp hinder i hemmet för undulaten Poppen – vilket nu resulterat i en studie på hur fåglar gör för att inte krocka i trånga utrymmen. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Forskarens hemarbete resulterade i studie på familjens undulat

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan fåglar undvika att krocka när de flyger i trånga miljöer med många hinder? Det funderade lundaforskaren Per Henningsson på och gjorde tillsammans med fru och dotter en studie av familjens tama undulat Poppen.

– Motivationen till studien kommer från att jag länge funderat på hur fåglar klarar av att flyga i miljöer med många hinder och trånga passager, säger Per Henningsson.

Han har under pandemin mestadels jobbat hemma och då kom han på idén att göra en studie på familjens undulat Poppen.

– Vi satte upp skärmar i hallen med springor i olika bredd. Den smalaste var 7 centimeter och det var fascinerande att se hur elegant undulaten tog sig igenom springorna utan att behöva stanna, säger Per Henningsson.

Elegant flygning kostar på

Höghastighetskameror filmade och sedan beräknades Poppens flygbana i 3D och undersökningen visar att fågeln kan bedöma vad som krävs för att ta sig igenom och anpassar sin hastighet till öppningens storlek,

Vid den minsta öppningen nästan halveras hastigheten och fågeln tar höjd före öppningen, något som sannolikt innebär att den förutser att den kommer att tappa höjd när den bromsar in.

– En förutsättning för att kunna genomföra studien var att Poppen känner sig så trygg här hemma och att jag fick hjälp av min dotter Alice och fru Teresa, säger Per Henningsson.

Få tidigare studier på fenomenet: ”Har varit påhittig”

Men undulatens eleganta flygning kostar på. Det går nämligen åt extra mycket energi att bromsa in före hindret och att accelerera när fågeln är igenom. Och just fåglars energiåtgång finns det inte så många tidigare studier på.

– Jag är själv lite stolt över att ha varit påhittig under en tid då jag inte kunde komma till labbet och istället då gjort forskning på det jag har haft i mitt eget hem, berättar Per Henningsson.

Studien kommer nu publiceras i vetenskapsjournalen Royal Society Open Science.

Tillverkare av drönare kan dra nytta av resultat

Fåglars flygmönster har studerats tidigare, men det finns ingen tidigare studie där en fågel har utmanats med lika små öppningar. Dessutom kan resultaten komma till nytta vid tillverkning av drönare som ska kunna ta sig fram trånga miljöer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.