Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunekologen Cathrine Ek och orminventeraren Håkan Anderberg lyfter ormarna över till rätt sida av muren. Foto: Patrik Cegrini

Se när huggormarna flyttas i Smygehuk – ska skyddas från turister

Uppdaterad
Publicerad

År 2019 byggde Trelleborgs kommun ett staket vid Smygehuks hamn efter att huggormar spridit sig till turistområdet. Nu gör man årliga inventeringar för att se till att ormarna håller sig på rätt sida av staketet.

Tanken är att den 190 meter långa muren ska hålla huggormarna på den västra sidan och människorna på den östra sidan. På så sätt får ormarna ha sitt habitat i fred och turisterna slipper oroa sig för ormar som slingrar sig i gräset under högsäsongen.

– Sedan staketet kom upp har vi flyttat ett 40-tal ormar från ena sidan till den andra, säger orminventeraren Håkan Anderberg.

Märks med röd färg

När ormarna upptäcks märker man dem med ett nummer i röd färg innan de förflyttas. Det gör att man kan se om ormarna lyckats förflytta sig över muren vid nästa inventering.

– De ormar som fångats på östra sidan och flyttats över har inte återfångats igen, så det visar på att muren har gett effekt då de inte kan ta sig över den, säger Cathrine Ek, kommunekolog på Trelleborgs kommun.

När ormarna upptäcks märks de med en ogiftig röd färg. Foto: SVT

Svårt att upptäcka ungar

Varje år fångar man nya ormar i turistområdet som tidigare år varit för små för att upptäckas. Det gör att det kan ta flera år innan alla ormar har förflyttats till rätt sida av muren.

– Problemet är att ormarna är svåra att fånga innan de blir könsmogna, de är väldigt små och svåra att hitta. De ungar som föddes i fjol blir inte könsmogna förrän 2024 så det här projektet får nog fortgå en tid till, säger Håkan Anderberg.

Se när huggormarna flyttas i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.