Avhopparprogrammet i Malmö har funnits sedan 2012 och riktar sig till individer som är över 18 år, vill lämna ett kriminellt liv eller lever under allvarliga hot. Foto: Joakim Ståhl/TT

Få avhoppare i Malmö döms för nya brott

Publicerad

Av de som klarar av att gå igenom avhopparprogrammet i Malmö är det bara enstaka personer som dyker upp i brottsregistret ett år senare. Men långt ifrån alla som vill lämna kriminaliteten lyckas ta sig hela vägen.

– Att lämna en sådan kontext kräver enormt mycket av en individ, säger Jesper Abelin, sektionschef Malmö stad.

Avhopparprogrammet i Malmö har funnits sedan 2012 och riktar sig till individer som är över 18 år, vill lämna ett kriminellt liv eller lever under allvarliga hot.

Teamet bakom består av fem personer som arbetar med att ge stöd som boende, sysselsättning, studier, hälsa, missbruksbehandling och sociala nätverk. Gruppen samarbetar med flera andra aktörer, exempelvis polisen och psykiatrin.

Kriminella avhoppare

Långt ifrån alla hoppar av

Av de som har beviljats en insats är det många som inte lyckas att hoppa av. Förra året var det drygt en tredjedel av de som fått stöd som klarade det, 2019 var det drygt hälften.

Samtidigt är det många som söker stöd men som gallras bort tidigt då de inte uppfyller kraven för att få stöd.

– Verksamheten tar emot och tittar på ett 70-tal ärenden per år. Hälften av dem leder till insatser. Och då har många försvunnit redan innan de här 70. Men inflödet till verksamheten har inte minskat. Det finns ju ett behov av att jobba med det här uppdraget, säger Jesper Abelin, sektionschef Malmö stad.

Resultatet

Claes Andersson vid institutionen för kriminologi vid Malmö universitet skrev 2015 en rapport där han analyserade hur avhopparverksamheten i Malmö fungerat de tre första åren. Han undersökte hur många avhoppare som hamnat i polisens brottsregister efter att de fått stöd.

Resultatet var försiktigt positivt. Av de individer som teamet haft kontakt med sedan start och fram till 2014 hade färre än hälften dömts för brott eller delgivits misstanke om brott efter att insatsen avslutats.

Så utvärderar man idag

Malmö stad utvärderar också avhopparprogrammet efter ett år, precis som forskaren gjorde.

– Vi har följt upp individer ett år efter avslutad insats. Det är väldigt få av dem som var dömda för nya brott, säger Jesper Abelin, sektionschef Malmö stad.

Han är medveten om att ett år är kort tid och att det kan finnas fördröjningar på grund av att rättegångar kanske inte hunnit äga rum. Där ser han fördelar med ett nationellt avhopparprogram.

– Då skulle man kunna titta på det i större volymer och över längre tid, säger Jesper Abelin.

Så har det gått för avhopparverksamheten i Malmö:

2019

Antal sökande: cirka 70

Beviljade insatser: 27

Avslutade ärenden med mål uppfyllt: 12

Individer som förekommer i brottsregistret 1 år efter avslut: 1

2020

Antal sökande: cirka 70

Beviljade insatser: 32

Avslutade ärenden med mål uppfyllt: 10

Individer som förekommer i brottsregistret 1 år efter avslut: uppföljning genomförs i slutet av i 2021

2021 – siffrorna färdigställs i slutet på 2021.

Så avgörs vem som får stöd

Främst är det fyra saker man tittar på:

1. Att personen tillhör eller finns i en kriminell kontext och att ett avhopp skulle generera hot gentemot personen.

2. Att personen är motiverad till förändring.

3. Vilket stöd just den här personen behöver och hur man kan ge det på bästa sätt.

4. Utöver det kräver man att personen inte begår nya brott, då avslutas insatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet